In 2019 hebben ondernemers volop geïnvesteerd. Dat zien we terug in dit jaarverslag, dat een beeld geeft van de milieuvriendelijke technieken waarin is geïnvesteerd, hoeveel er is geïnvesteerd en wat dit betekent voor de realisatie van verschillende beleidsdoelen. We realiseren ons dat 2020 vanwege corona een heel ander jaar is en dat de mooie resultaten uit dit jaarverslag onder druk zullen komen te staan.

Gelukkig maakt dit jaarverslag ook duidelijk dat initiatieven van individuele ondernemers het verschil kunnen maken. De innovatiekracht en creativiteit van Nederlandse ondernemers leveren een belangrijke bijdrage aan het oplossen van maatschappelijke problemen. Dat geeft vertrouwen voor de toekomst.

Neem Centre4Moods, een ondernemer die een bedrijfspand heeft laten printen met een 3D-printer. Het is het eerste gebouw in Nederland dat op deze wijze gebouwd is met duurzame materialen en nieuwe technieken. Bovendien is driekwart van de gebruikte materialen recyclebaar.

Een ander inspirerend voorbeeld is Foreco, een leverancier van houtproducten. Dit bedrijf ontwikkelde een manier om hout te verduurzamen met een natuurlijke hars, gemaakt uit planten- en houtresten. Hout verduurzamen met hout dus.

Lees verder in dit jaarverslag hoe Fruitmasters haar bijdrage levert aan het terugdringen van het plasticgebruik voor verpakkingen. En het verhaal van Purified Metal Company. Deze ondernemer heeft een techniek ontwikkeld om grondstoffen te winnen uit verontreinigd schroot dat normaal gesproken gestort moet worden.

Lely Discovery en Phycom zijn twee van de talloze ondernemers die een bijdrage leveren aan de aanpak van de stikstofproblematiek. Het praktijkverhaal van Lely Discovery gaat over innovatieve stikstofreducerende technieken voor stallen. Phycom wil dierlijke eiwitten in veevoer en voedsel vervangen en kweekt algen waaruit eiwitten worden gewonnen.

Dit is het soort ondernemers dat we nodig hebben als we na deze crisis de economie duurzaam en toekomstbestendig willen opstarten. En deze ondernemers kunnen blijven rekenen op een belastingvoordeel via de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Juist ook wanneer de economie in zwaar weer zit.

Astrid Raaphorst
Directeur Kernprocessen NL en Juridische Zaken
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland