melkrobot

Praktijkverhaal Lely Discovery

Al jaren zet het familiebedrijf Lely zich in om het werk van melkveehouders makkelijker te maken. Dat begon in 1992 met de eerste melkrobot. Nu brengt Lely ook innovatieve robots op de markt die veehouders helpen bij het voeren of mest verzamelen.

Praktijkverhaal Phycom

Phycom in Veenendaal zocht een oplossing voor het vraagstuk rondom voedseltekorten en vond die in micro-algen: minuscule, eiwitrijke organismen met een hoge voedingswaarde, geschikt voor consumptie door mens en dier. Phycom ontwikkelde een uniek gesloten systeem om hoogwaardige en zeer zuivere algen te kweken, en gaat die nu grootschalig produceren.

Praktijkverhaal De Vergaderfabriek

De Vergaderfabriek is het eerste commerciële op locatie 3D-geprinte gebouw van Europa. Gebouwd met duurzame materialen en zo min mogelijk verspilling. Eigenaren Marjo en Arvid Prigge vertellen hoe zij in tweede instantie tóch in aanmerking kwamen voor de MIA- en Vamil-investeringsregelingen.

Praktijkverhaal Foreco

Al meer dan 35 jaar zoekt het familiebedrijf Foreco naar slimme oplossingen om de houtsector te verduurzamen. Foreco zoekt naar innovatieve manieren om andere houtsoorten te verduurzamen. Hout dat net zo lang meegaat, maar met minder impact op het milieu. Met hulp van de MIA\Vamil-regeling investeerde Foreco in de ontwikkeling van een speciale scanner, die meer vertelt over de eigenschappen van hout.

Praktijkverhaal Fruitmasters

De Kanzi appels van Fruitmasters. Hoe pak je deze appels op een milieuvriendelijke en duurzame manier in? Het bedrijf liet met de MIA\Vamil-regeling een nieuwe verpakkingsmachine ontwerpen en bouwen. Die schuift een kartonnen sleeve, een soort hoesje, om een groot deel van de appels.

Praktijkverhaal Indorama

Voor Indorama, producent van polyester plastics voor de verpakkingsindustrie, is recycling niets nieuws. Maar ook dit bedrijf moet mee met de tijd, dus investeerde Indorama, met steun van de Milieu-investeringsaftrek, in een proefopstelling voor het produceren van PET-korrels uit chemisch gerecyclede grondstoffen. Hiermee hoopt Indorama een stap te zetten in de richting van een volledig circulaire productieketen.

Praktijkverhaal Purified Metal Company

In 2011 kwamen Jan Henk Wijma, Bert Bult en Nathalie van de Poel op het idee om vervuild staalschroot thermisch en chemisch te reinigen, zodat ook vervuild staal opnieuw als grondstof kan worden gebruikt. De MIA\Vamil regeling had een belangrijke rol bij het financiëren van het project.