MIA\Vamil hielp oprichters met ontwikkelen van uniek reinigingsproces

In 2011 kwamen Jan Henk Wijma, Bert Bult en Nathalie van de Poel op het idee om vervuild staalschroot thermisch en chemisch te reinigen, zodat ook vervuild staal opnieuw als grondstof kan worden gebruikt. Ze werkten op dat moment alle drie bij Nedstaal, een staalproductiebedrijf dat nieuwe producten maakte van staalschroot.

“We maken gebruik van staalschroot in plaats van ijzererts. Bij staalschroot hoeft het hele winningsproces van grondstoffen niet meer te gebeuren. Heel circulair dus”

Op een bepaald moment werd hen een trein aangeboden met schroot dat was vervuild door asbest. “Daardoor konden we dit staalschroot eigenlijk niet aannemen, en moest het worden gedumpt op een daarvoor bestemde stortplaats”, zegt Jan Henk Wijma. “Maar waar je voor schoon staalschroot moet betalen om het te mogen hergebruiken, is het met vervuild staalschroot precies andersom. Je moet betalen om er vanaf te komen. Dat vonden wij best bijzonder. We dachten: kan dat niet anders?”

“Omdat we alle drie al jaren in de staalindustrie werkten en verstand hebben van staal smelten, is op dat moment ons businessidee ontstaan. En dat is: vervuild staalschroot smelten op zo’n manier dat de schadelijke asbestvezels vernietigd en andere vervuilingen opgevangen worden, en er schoon staalschroot overblijft”, aldus Wijma. Nadat ze aanvankelijk nog in de avonduren en in de weekenden werkten aan hun idee, zegden ze eind 2014 hun baan op om fulltime aan hun nieuwe bedrijf Purified Metal Company te werken.

Zo doen ze dat bij PMC

Door het proces van PMC wordt asbest in bijvoorbeeld coatings op staalschroot vernietigd en wordt het staalschroot omgezet in een nieuw product. Het staal wordt gesmolten in een staalbad van 1550 graden. Het asbest wordt binnen enkele seconden vernietigd en omgezet in componenten die zich al in het staalbad bevinden, zoals siliciumoxide, magnesiumoxide en water. Hiermee wordt dus voorkomen dat er hele treinstellen onder de grond verdwijnen, omdat ze niet goed te reinigen zijn.

“Een bijkomend voordeel van deze manier van staalproductie is dat we op onze manier per kilo Purified Metal Blocks een kilo CO2 besparen’’, zegt Bert Bult. “Dat komt omdat we gebruik maken van staalschroot in plaats van ijzererts. Bij staalschroot hoeft het hele winningsproces van grondstoffen niet meer te gebeuren. Heel circulair dus.’’ Het eindproduct van het unieke en circulaire proces van PMC is een schone, premium grondstof voor staalfabrieken.

“Daarom was de MIA\Vamil regeling voor ons op dat moment heel belangrijk. Het was een belangrijk puzzelstukje dat ook aan andere financiers het signaal gaf: men gelooft in dit project”

MIA\VAMIL

RVO ondersteunt Purified Metal Company vanuit de MIA en Vamil regelingen. MIA staat voor Milieu-investeringsaftrek en Vamil voor de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen. Deze regelingen bieden fiscale voordelen aan ondernemers die investeren in milieuvriendelijke technieken, zoals het proces van PMC.

Bult: “MIA\Vamil is een element van onze totale financieringsstructuur. Ieder element kan ervoor zorgen dat de totale financiering niet doorgaat. Daarom was de MIA\Vamil regeling voor ons op dat moment heel belangrijk. Het was een belangrijk puzzelstukje dat ook aan andere financiers het signaal gaf: men gelooft in dit project.”

De gouden tip

Over een maand, in juli 2020, wordt de fabriek van PMC in Delfzijl opgeleverd. Al met al zit er dan bijna negen jaar tussen het eerste idee in 2011 en het starten met reinigen van vervuild staalschroot in de eigen fabriek. De gouden tip van Jan Henk en Bert aan andere ondernemers is dan ook simpel: volhouden!