Hoe vijfentwintig bedrijven samenwerkten aan het eerste commercieel op locatie 3D-geprinte gebouw van Europa

“Wat zou een aparte vergaderruimte toch ideaal zijn”. Deze wens van Marjo Prigge, eigenares van bed-and-breakfasthotel De Slaapfabriek, mondde uit in het eerste commercieel op locatie 3D-geprinte gebouw van Europa: De Vergaderfabriek. Marjo en haar man Arvid vertellen er in geuren en kleuren over: “Waren wij niet in aanmerking gekomen voor de MIA\Vamil-regelingen, dan was dit, voor een kleine onderneming als de onze, financieel onhaalbaar.”

“Waren wij niet in aanmerking gekomen voor de investeringsregelingen van de RVO, dan was dit, voor een kleine onderneming als de onze, financieel onhaalbaar”

Beton, hennep en melkzuur

De Vergaderfabriek is niet alleen een inspiratiebron op het gebied van duurzaamheid en ondernemerschap. Ook bieden Marjo en Arvid een nieuwe manier van vergaderen aan, waarin alle zintuigen worden geprikkeld. Om dit te realiseren, daagden ze in 2016 Bouwend Nederland daarom uit om met een voorstel te komen.

Vijfentwintig bedrijven werkten samen om de vergaderruimte van de grond te krijgen. Zij gebruikten daarvoor duurzame materialen en nieuwe technieken. Zo zijn de wanden met kalkhennep gestuct en zijn de isolatiekorrels in de wand van melkzuur.

Met een 3D-printer is het betonmortel, laag op laag, op locatie aangebracht. Om zo min mogelijk materiaal te verspillen en volledig vrij te zijn in de vorm van het gebouw. Ook kan het gebruikte materiaal voor 75% worden hergebruikt. En vergeleken met de traditionele manier van bouwen, levert het gebruik van een 3D-printer een CO2-reductie van 40% op.

RVO, kom eens langs

Om De Vergaderfabriek financieel rond te krijgen, gingen Marjo en Arvid op zoek naar investeringsregelingen. Maar de bestaande regelingen bleken niet altijd aan te sluiten op zo’n innovatief gebouw.

Marjo en Arvid ondervonden dit toen ze De Vergaderfabriek wilden laten certificeren voor de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Door het vernieuwende ontwerp en materiaalgebruik bleek het erg ingewikkeld om aan te tonen hoe duurzaam het gebouw precies is. En omdat het afweek van de meeste standaarden, vielen ze in eerste instantie buiten de boot.

Daarop nodigden Marjo en Arvid RVO uit om eens langs te komen. Tijdens dit bezoek bleek al snel dat het gebouw in aanmerking kon komen voor code A 0001 op de Milieulijst. Deze code is speciaal voor ondernemingen die een milieuvriendelijke techniek inzetten die nog niet eerder in Nederland is gebruikt. Zo konden Arvid en Marjo toch profiteren van de fiscale voordelen van de MIA en Vamil.

“Als ondernemer wil je zoveel mogelijk zelf doen en niet afhankelijk zijn van anderen. Maar durf ook om hulp te vragen. Daar kun je juist profijt van hebben”

Vraag hulp

Marjo en Arvid adviseren andere ondernemers dan ook om contact op te nemen met RVO als zij gebruik willen maken van deze regelingen, of twijfelen of zij in aanmerking komen hiervoor. Zelf hadden ze De Vergaderfabriek niet kunnen realiseren zonder de hulp van RVO.

Marjo: “Als ondernemer wil je zoveel mogelijk zelf doen en niet afhankelijk zijn van anderen. Maar durf ook om hulp te vragen. Daar kun je juist profijt van hebben.”