Een milieuvriendelijker alternatief

Steeds meer bedrijven stappen af van papier of plastic verpakkingen voor hun producten. Zij kiezen voor ‘PaperFoam’, een milieuvriendelijk alternatief. “De vraag naar ons materiaal neemt toe”, zegt Mark Geerts, directeur van het bedrijf PaperFoam. “We moesten onze productiecapaciteit vorig jaar zelfs verdubbelen. De Milieu-Investeringsaftrek maakte die investering mogelijk.”

Het duurzame, innovatieve PaperFoam is spuitgegoten en bestaat uit biomassa die niet voor voedseltoepassingen kan worden gebruikt, vertelt Mark. “Het is recyclebaar, kan als compost dienen en breekt af in water. Ook is het lichter dan papier of karton en heeft het meer vormgevingsmogelijkheden.” Zijn bedrijf ontwikkelt dit milieuvriendelijke materiaal en verwerkt het tot allerlei soorten verpakkingen. “We begonnen met cd-hoesjes, maar maken nu bijvoorbeeld ook eierdozen en verpakkingen voor koptelefoons en elektrische tandenborstels. Het productieproces van PaperFoam is veel energiezuiniger dan dat van plastic en papierpulp. Ook zijn onze verpakkingen een stuk lichter. Dat scheelt weer in de CO2-uitstoot van transport.”

Michiel Timmerije, directeur Energy & Residues plus co werker
Wouter Jan van den Berg, Adviseur ProSuME en Mark Geerts, Directeur PaperFoam BV

“Er waren achttien nieuwe machines nodig. Een fikse investering.”

Fikse investering

Met de komst van een grote nieuwe klant en een groeiende hoeveelheid opdrachten van bestaande klanten, moest Mark vorig jaar flink uitbreiden. “Er waren achttien nieuwe machines nodig. Een fikse investering.” Wouter Jan van den Berg, expert op het gebied van financiering voor duurzame projecten, werkt vanuit adviesbureau ProSuME als intermediair voor PaperFoam. Op een RVO-voorlichtingsbijeenkomst werd hem duidelijk dat PaperFoam de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) kon gebruiken. Mark: “Door deze regelingen konden we de kosten lager houden en de achttien machines aanschaffen.”

Glazen potjes Pre mix
Grondstoffen PaperFoam

“Voor toekomstige investeringen in Nederland helpt het ons enorm als we voor de MIA en Vamil in aanmerking blijven komen.”

Enorme hulp

“We produceren nu op vier plekken in de wereld”, vertelt Mark. “Dat aantal wil ik graag verdubbelen. Maar waar we ook zitten, we blijven kijken naar manieren om ons bedrijf duurzamer te maken. Van onze waterzuiveringsinstallaties tot de isolatie van onze matrijzen.” Hij hoopt dat PaperFoam ook voor die investeringen gebruik kan maken van ondersteuningen als de MIA en Vamil, ook al opereert het bedrijf vooral buiten de grens. “In Amerika hebben we het aantal machines moeten verdubbelen, maar daar is helaas geen Milieu-investeringsaftrek. De financiering moest geheel uit eigen zak komen en dat maakte het een stuk minder aantrekkelijk. Voor toekomstige investeringen in Nederland helpt het ons enorm als we voor de MIA en Vamil in aanmerking blijven komen.”

Doos met rituals artikellen