Als we het doen, doen we het goed.

Dat was de insteek van aardappelen-, groente- en fruitleverancier Van Gelder bij het ontwikkelen van zijn nieuwste locatie. Die denkwijze leidde tot een van de duurzaamste nieuwbouwprojecten ter wereld. “Ik weet niet of dit project zonder de Milieu-investeringsaftrek wel door was gegaan.”

Het nieuwe Van Gelder-gebouw is beoordeeld volgens de Building Research Establishment Assessment Method (BREEAM) en voldoet aan de hoogste duurzaamheidseisen. Dit leverde hen het BREEAM-niveau ‘outstanding’ op, maar dat is niet het enige wat het pand bijzonder maakt. Het nieuwe pand combineert namelijk verschillende functies die normaal gesproken in afzonderlijke gebouwen ondergebracht zijn. Het pand met een totaal oppervlakte van 32.000 m2 biedt ruimte aan een productielocatie, geautomatiseerd magazijn, distributiecentrum én Experience Center voor bezoekers.

algemeen directeur Gerrit van Gelder
Gerrit van Gelder, algemeen directeur Van Gelder

“Het nieuwe pand combineert verschillende functies die normaal gesproken in afzonderlijke gebouwen ondergebracht zijn”

Allerhoogste niveau

“Het besluit om een nieuw pand te bouwen, viel in 2014”, vertelt algemeen directeur Gerrit van Gelder. “Om aan de groeiende vraag te kunnen blijven voldoen, moesten we nadenken over uitbreiding en procesverbetering. Dit resulteerde in de bouw van het nieuwe pand.”

Het bedrijf wilde dat het gebouw het allerhoogste duurzaamheidsniveau zou behalen. “Zo sluit het aan bij ons duurzaamheidsbeleid. Maar om dat niveau te behalen moet je investeren”, erkent de directeur. De totale investering voor het nieuwbouwproject lag rond de € 60 miljoen. “Dat is een flinke investering die zonder subsidie of fiscale regeling lastig te realiseren is. Daarom zijn we erg blij met de Milieu-investeringaftrek (MIA). Ik vraag me af of de bouw zonder deze regeling wel door was gegaan.”

Groente verwerking
Snijderij, Groenteverwerking

Strategische stappen

In de nieuwe Van Gelder-locatie is zo veel mogelijk met duurzame materialen gewerkt. Het pand is volledig gasvrij en wordt gekoeld via een koelinstallatie met natuurlijke koudemiddelen (CO2 en ammoniak). “De warmte die hierbij vrijkomt, vangen we af en gebruiken we om luchtkoelers te ontdooien of water te verwarmen. Ook de kantoren en het Experience Center gaan we hiermee verwarmen.”
Het pand is een belangrijke stap in de duurzaamheidsstrategie van Van Gelder, aldus de directeur. “Die bestaat uit grote en kleinere stappen. Ook het feit dat we met duurzame leveranciers werken, is er bijvoorbeeld onderdeel van. En dat er een bushalte voor de deur wordt aangelegd.”

Het nieuwe Van Gelder-gebouw
Het nieuwe Van Gelder-gebouw tijdens de bouwfase

“Zo sluit het aan bij ons duurzaamheidsbeleid. Maar om dat niveau te behalen moet je investeren”

Nieuwe verduurzaming

De verduurzaming van het bedrijf is nog niet klaar. Gerrit Van Gelder: “In onze snijderij verwerken we 100.000 kilo groente per week. Dat leidt tot 35.000 kilo groenafval. Dit afval vermalen we en vervoeren we naar de bio-industrie. In de toekomst gaan we hier zelf energie van maken. Ook zoeken we een manier om gebruikt water te reinigen, zodat we het kunnen hergebruiken. Hopelijk worden dit soort initiatieven ondersteund via de MIA. Dat helpt ons om te kunnen blijven investeren in nieuwe verduurzaming.”