Liever geen broeikasgassen

Bij Suiker Unie draait alles om suikerbieten. Deze worden duurzaam geteeld en vervolgens ook zo duurzaam mogelijk verwerkt tot suiker. Daarom stapte het bedrijf over op milieuvriendelijkere schakelsystemen voor zijn elektra-installaties  met gebruik van de milieu-investeringsaftrek (MIA). “We hebben liever systemen die geen broeikasgas gebruiken.”

“We hebben veel elektriciteit nodig voor de verwerking van suikerbieten”, zegt Johan van Beek, installatieverantwoordelijke Hoog- en Laagspanning bij Suiker Unie. “Om de elektriciteitsstromen in goede banen te leiden, gebruiken we grote schakelsystemen. Voor de isolatie bevatten deze schakelsystemen het broeikasgas SF6. Ons bedrijf koos ooit voor SF6-systemen omdat ze minder ruimte innemen dan andere. Maar erg duurzaam zijn ze niet.”

Johan van Beek, installatieverantwoordelijke
Johan van Beek, installatieverantwoordelijke Hoog- en Laagspanning bij Suiker Unie

“SF6 is een ruim 23.000 keer zo krachtig broeikasgas als CO2“

Krachtig broeikasgas

In het internationale Verdrag van Kyoto uit 1997 hebben landen afgesproken dat het gebruik van een zestal broeikasgassen flink omlaag moet. SF6 is daar één van. Dit broeikasgas, ook wel bekend als zwavelhexafluoride, is ruim 23.000 keer zo sterk als CO2 en blijft zo’n 3.200 jaar actief in de atmosfeer. “Suiker Unie produceert een natuurproduct en doet dat zo duurzaam mogelijk. Sinds 1990 hebben we maar liefst 50 procent energie bespaard bij de suikerproductie”, vertelt Johan. “Het voelde niet goed om tijdens die productie nog wel gebruik te maken van zo’n krachtig broeikasgas. Dat moest echt duurzamer kunnen, vonden wij.”

Duurzame systemen

Daarom ging Suiker Unie op zoek naar een beter alternatief. Het vond een oplossing dicht bij huis. “Het Nederlandse bedrijf Eaton (voorheen Holec) biedt ‘gevacumeerde schakelsystemen’ aan”, zegt Johan. “Deze kunnen hetzelfde als de SF6-systemen, maar zijn milieuvriendelijker en recyclebaar.” Het nadeel is dat ze 20 procent groter zijn. “Maar dat vinden wij geen probleem”, verklaart Johan. “Veiligheid en duurzaamheid zijn voor ons belangrijker. De schakelsystemen van Eaton zijn uiterst veilig en duurzaam en bovendien onderhoudsvrij. We hebben er haast geen omkijken naar.”

“Inmiddels zijn 22 van de 28 schakelsystemen vervangen”

Versnelde overgang dankzij MIA

Suiker Unie begon in 2007 met de overgang naar gevacumeerde schakelsystemen. Door deze overgang te faseren, verspreidt het Noord-Brabantse bedrijf de kosten over meerdere jaren en ondervindt de productie nauwelijks hinder van de vervanging. Inmiddels zijn 22 van de 28 schakelsystemen vervangen. “Zonder MIA waren we uiteindelijk ook wel op andere schakelsystemen overgegaan”,  vertelt Johan. “Maar dat had dan wel langer geduurd. Nu hopen we al over twee á drie jaar ook de laatste zes schakelaars vervangen te hebben.”