Duurzaam boeren

Vijftien jaar geleden overwoog melkveehouder Anton Stokman een emigratie naar Nieuw-Zeeland: meer ruimte, minder regels. Maar hij bleef. Nu runt hij met zoon Arjen in het Friese Koudum een duurzaam melkveebedrijf. Met een certificaat van Maatlat Schoon Erf profiteert Stokman bovendien van de MIA\Vamil-regeling.

Dat dierenwelzijn en duurzaamheid bij Stokman Koudum voorop staan, is zichtbaar op het erf rond de boerderij. De driehonderd koeien lopen vanuit de stal zo de ‘JaKoezie’ in: een groot bad waarin ze kunnen pootjebaden. Of ze lopen de speelheuvel op, vanwaar ze het Friese platteland overzien. “Toen we eenmaal hadden besloten in Nederland te blijven, hebben we de vraag gesteld hoe we dan melkvee willen houden. Ons antwoord: ‘hartstikke groen’. Dus hebben we een systeem uitgewerkt waarin dierenwelzijn en duurzaamheid hand in hand gaan.”   

“Nu we dat certificaat hebben, bekijken we ons erf nog scherper dan eerst”

Maatlat Schoon Erf

Naast de stal, voorzien van de modernste snufjes en meetapparatuur plus 850 zonnepanelen, is ook het erf onderdeel van het duurzame systeem. Stokman: “Ik had wel eens gehoord van Maatlat Schoon Erf, maar toen we op het punt stonden voor ruim een half miljoen te gaan investeren in het bouwen van een nieuwe voeropslag, ben ik me er pas echt in gaan verdiepen. We hebben onze plannen hier en daar aangepast om voldoende punten te kunnen halen. Zo hebben we besloten de bestaande silo's af te breken. Met nieuwe, efficiënter gebouwde silo’s voldoen we gemakkelijker aan de criteria om tot een samenhangend plan voor een schoon erf te komen.”

koe in het water
De ‘JaKoezie’ van Stokman Koudum

“Met de flexibele afschrijving via de Vamil , kan ik pieken en dalen beter opvangen”

Flexibel afschrijven

Toen Stokman het certificaat van Maatlat Schoon Erf eenmaal in bezit had, kon hij de MIA\Vamil-regeling aanvragen. De MIA\Vamil ondersteunt ondernemers die in innovatieve milieuvriendelijke technieken investeren. “Die regelingen zijn een goede stimulans, omdat je hiermee een extra aftrekmogelijkheid creëert van de fiscale winst én 75% van de gemelde investering willekeurig af kunt schrijven. In de melkveehouderij kunnen je jaarlijkse inkomsten behoorlijk schommelen. Met de flexibele afschrijving via de Vamil , kan ik pieken en dalen beter opvangen. Zo kan ik namelijk mijn inkomsten voor de belastingaangifte middelen.”

Biogas voor het hele dorp

Maatlat Schoon Erf ondersteunt een integrale aanpak om erfemissies van agrarische bedrijven te voorkomen. “Nu we dat certificaat hebben, bekijken we ons erf nog scherper dan eerst. Omdat we het erf schoon willen houden, proberen we de overige investeringen die niet onder de Maatlat Schoon Erf vallen, hierop af te stemmen. Zo bouwen we nu een monomestvergister waarin we alle voerresten en vaste mest dagelijks kunnen opvangen. Daardoor kunnen we de mestvaalt op het erf geheel laten vervallen. Het erf schoonhouden is daardoor een stuk makkelijker. Het zou goed zijn als de Maatlat daar extra punten voor zou gaan geven. Dankzij onze mestvergister kunnen huishoudens uit heel Koudum en omstreken straks koken op het gas van onze koeienmest.”