Pionier in de transitie naar duurzame mobiliteit

Leasemaatschappij FrieslandLease is pionier in de transitie naar duurzame mobiliteit. Ze is de eerste leasemaatschappij die de ‘leasefiets’ beschikbaar stelde en deed als leasemaatschappij de meeste Milieu-investeringsaftrek (MIA)-aanvragen voor waterstofauto’s. “Samen met onze klanten houden we de mobiliteitstransitie in beweging.”

“Bestuurders van waterstofauto’s kunnen nu nog niet zorgeloos rondrijden in Nederland”, vertelt Jan Baljeu, directeur van FrieslandLease. “Daarvoor zijn er te weinig waterstoftankstations. En er lijkt geen haast dit op te schalen. Dat beperkte netwerk maakt de Nederlandse markt ook oninteressant voor waterstofautofabrikanten, terwijl juist hún investeringen essentieel zijn voor de Nederlandse transitie naar duurzame mobiliteit.” Het is dus zaak dat het aantal tankstations groeit, stelt de directeur. “Maar dat gebeurt pas als meer mensen in een waterstofauto rijden. Daarom motiveren wij onze klanten om dat te doen. Om te beginnen door waterstofauto’s aan te bieden.”

Jan Baljeu, directeur van FrieslandLease
Jan Baljeu, directeur van FrieslandLease

“het aantal tankstations groeit als meer mensen in een waterstofauto rijden”

Groot risico

FrieslandLease kocht in 2016 haar eerste waterstofauto’s. “Het netwerk was toen nog beperkter dan nu. De aanschaf was dan ook een groot risico. Je weet niet wat de markt doet en of de waterstofauto’s hun waarde blijven houden. Maar we wilden dat risico aangaan, in naam van de mobiliteitstransitie.” Baljeu had volop vertrouwen in zijn klanten. “Zij zijn bereid om met ons mee te pionieren. Dat zagen we tien jaar geleden ook, toen we de eerste Tesla’s aanboden. Daar was destijds ook niet bepaald een ideaal netwerk voor. Maar als je ergens in gelooft, dan moet je daarvoor gaan. En uiteindelijk betaalde onze aanschaf van elektrische auto’s zich uit.”

motor van een waterstof auto
Waterstofmotor

“Ook in de toekomst blijven we de MIA verwerken in de leaseprijs”

Lagere leaseprijs

Net bij de aanschaf van de Tesla’s, gebruikt FrieslandLease de MIA bij het aanbieden van waterstofauto’s, vertelt Baljeu. “Wij verwerken deze aftrek in de leaseprijs; de kosten worden daardoor lager, wat meer klanten overhaalt om voor waterstofauto’s te kiezen.” Inmiddels rijden er een stuk of tien FrieslandLease-waterstofauto’s op de Nederlandse wegen en staan er een aantal in bestelling. “Ook in de toekomst blijven we de MIA verwerken in de leaseprijs”, zegt Baljeu. “Onze klanten nemen het beperkte waterstofnetwerk nu voor lief. Het minste dat wij dan kunnen doen, is zorgen dat de kosten laag blijven. Alles om extra vaart te geven aan de mobiliteitstransitie.”

gebouw Leasemaatschappij FrieslandLease
Bedrijfsterrein FrieslandLease