Een biologische mango in plastic verpakken, dat klopt gewoon niet

Aan het woord is Michaël Wilde, verantwoordelijk voor duurzaamheid en communicatie bij EOSTA. Deze leverancier van biologische groente en fruit heeft een alternatief voor dat plastic. Een lasermachine, waar EOSTA de Milieu-investeringsaftrek (MIA) voor kreeg, speelt daarbij een sleutelrol.

“Consumenten moeten biologische groente en fruit kunnen onderscheiden van niet-biologische varianten”, vertelt Michaël. “Dat is een wettelijke verplichting waar leveranciers van groente en fruit aan moeten voldoen. Zij kiezen er doorgaans voor om biologische producten een plastic verpakking of sticker te geven. Een makkelijke maar vreemde oplossing. Want een klant die biologisch inkoopt, kiest bewust. En bij een bewuste keuze past geen onnodige plastic verpakking.”

Michaël Wilde, verantwoordelijk voor duurzaamheid en communicatie bij EOSTA
Michaël Wilde, verantwoordelijk voor duurzaamheid en communicatie bij EOSTA

“Deze plasticvrije methode zorgt voor minder vervuiling en lagere CO2-uitstoot”

Kleine markering

EOSTA heeft een duurzame manier gevonden om haar groente en fruit te onderscheiden van het reguliere aanbod. “We maken met lasertechnologie een kleine markering op onze producten. Deze plasticvrije methode zorgt voor minder vervuiling en lagere CO2-uitstoot. We geven consumenten en supermarkten dus de kans onderdeel te zijn van de oplossing voor het plasticprobleem. Bovendien inspireren we die supermarkten om na te denken over de duurzaamheid van verpakkingen in hun schappen.”

lasertechnologie
laseren van groente en fruit

Koude voeten

“We zagen de lasertechnologie op een beurs in Duitsland en wilden er meteen gebruik van maken”, vertelt Michaël. “Zo’n laserapparaat bleek alleen vrij prijzig.” EOSTA zocht investeerders en wilde starten in twee supermarktketens. “Eén kreeg koude voeten en trok zich terug. Dat stelde ons niet gerust en we vroegen ons hardop af of we de machine wel echt moesten aanschaffen.” Dat het antwoord uiteindelijk ‘ja’ luidde, was mede te danken aan de mogelijkheid om zowel de MIA toe te passen als de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil).

Soepel laserproces

Voordat EOSTA de machine kocht, testte zij deze uitvoerig. Dat deed zij samen met de leverancier. Michaël: “Voor elk soort groente of fruit gelden andere instellingen. Zelfs het land van herkomst kan nog uitmaken.” Maar inmiddels loopt het laseren soepel, vertelt hij. “We hebben zelfs al een tweede machine gekocht! We leveren nu aan vijftien supermarktketens in acht verschillende landen. En ook concurrenten zijn met laseren begonnen. Daar zijn we alleen maar blij mee. Zo verkleinen we met z’n allen de plastic berg.”

laserapparaat
Machine voor het laseren

“Die regelingen helpen enorm bij de ontwikkeling van duurzame innovaties.”

Nieuwe innovaties

Of EOSTA de plastic berg ook nog op andere manieren probeert te verkleinen? “Dat willen we wel graag”, zegt Michaël. “De consument wil het eveneens. En supermarkten zien dat het moet. We kijken dus zeker naar mogelijkheden om het gebruik van plastic verder terug te dringen.” Ook daarvoor hoopt EOSTA de MIA en Vamil te kunnen toepassen. “Die regelingen helpen enorm bij de ontwikkeling van duurzame innovaties.”