eier dozen

Praktijkverhaal PaperFoam

Steeds meer bedrijven stappen af van papier of plastic verpakkingen voor hun producten. Zij kiezen voor ‘PaperFoam’, een milieuvriendelijk alternatief. “De vraag naar ons materiaal neemt toe”, zegt Mark Geerts, directeur van het bedrijf PaperFoam. “We moesten onze productiecapaciteit vorig jaar zelfs verdubbelen. De Milieu-Investeringsaftrek maakte die investering mogelijk.”

milieuvriendelijkere schakelsystemen

Praktijkverhaal SuikerUnie

Bij Suiker Unie draait alles om suikerbieten. Deze worden duurzaam geteeld en vervolgens ook zo duurzaam mogelijk verwerkt tot suiker. Daarom stapte het bedrijf over op milieuvriendelijkere schakelsystemen voor zijn elektra-installaties – met gebruik van de milieu-investeringsaftrek (MIA). “We hebben liever systemen die geen broeikasgas gebruiken.”

luchtkoelers

Praktijkverhaal Van Gelder

“Als we het doen, doen we het goed.” Dat was de insteek van aardappelen-, groente- en fruitleverancier Van Gelder bij het ontwikkelen van zijn nieuwste locatie. Die denkwijze leidde tot een van de duurzaamste nieuwbouwprojecten ter wereld. “Ik weet niet of dit project zonder de Milieu-investeringsaftrek wel door was gegaan.”

grannatappels

Praktijkverhaal EOSTA

“Een biologische mango in plastic verpakken, dat klopt gewoon niet.” Aan het woord is Michaël Wilde, verantwoordelijk voor duurzaamheid en communicatie bij EOSTA. Deze leverancier van biologische groente en fruit heeft een alternatief voor dat plastic. Een lasermachine, waar EOSTA de Milieu-investeringsaftrek (MIA) voor kreeg, speelt daarbij een sleutelrol.

waterstof auto

Praktijkverhaal FrieslandLease

Leasemaatschappij FrieslandLease is pionier in de transitie naar duurzame mobiliteit. Ze is de eerste leasemaatschappij die de ‘leasefiets’ beschikbaar stelde en deed als leasemaatschappij de meeste Milieu-investeringsaftrek (MIA)-aanvragen voor waterstofauto’s. “Samen met onze klanten houden we de mobiliteitstransitie in beweging.”

afval verwerking

Praktijkverhaal AVR Duiven

Restafval verbranden om duurzame energie te produceren. En de verbrandingsresten (‘residuen’) recyclen. Dat is het doel van AVR Afvalverwerking. “Vooralsnog verdwijnt het residu CO2 ongebruikt door schoorsteen”, vertelt Michiel Timmerije, directeur Energy & Residues van dit bedrijf. “Maar dat gaat binnenkort veranderen. Dankzij de MIA-regeling en onze samenwerking met glastuinbouwers.”

Koeien buiten op eeen talut

Praktijkverhaal Stokman Koudum

Vijftien jaar geleden overwoog melkveehouder Anton Stokman een emigratie naar Nieuw-Zeeland: meer ruimte, minder regels. Maar hij bleef. Nu runt hij met zoon Arjen in het Friese Koudum een duurzaam melkveebedrijf. Met een certificaat van Maatlat Schoon Erf profiteert Stokman bovendien van de MIA\Vamil-regeling.