Tapijt geeft afgedankte visnetten een nieuwe bestemming

In 2016 kocht verzekeringsmaatschappij Delta Lloyd voor het kantoorgebouw Toorop in Amsterdam duurzame tapijttegels. Deze tegels worden gemaakt van gerecycled materiaal, en zijn op dit moment een van de duurzaamste tapijtalternatieven. Voor de investering maakte Delta Lloyd gebruik van de MIA\Vamil-regeling.

"In het kader van het nieuwe werken zijn we in 2014 gestart met een grote renovatie van het kantoorgebouw", vertelt Jaap van der Meulen, projectleider Facility Management bij Delta Lloyd. "Onze interieurontwerper adviseerde ons een duurzaam tapijt. Het cradle to cradle-concept van dit tapijt sloot goed aan bij de duurzaamheidsdoelstellingen van ons bedrijf. Daarom hebben we het aangeschaft. Aan het einde van de levensduur neemt de leverancier het tapijt terug voor recycling."

Delta Lloyd
Duurzaam tapijt in kantoorgebouw Toorop in Amsterdam

Duurzaamheidsstrategie

Project- en milieucoördinator Inge Jansen licht de duurzaamheidsstrategie van Delta Lloyd toe. "We werken aan een structurele vermindering van de CO2-uitstoot. We gaan bijvoorbeeld zo efficiënt mogelijk met energiebronnen om en kopen voor onze kantoren groene stroom in. Ook doen we mee aan de Meerjarenafspraken energie-efficiëntie."

"Het tapijt behoorde weliswaar tot de duurste alternatieven, maar dankzij de regeling konden we de investering doen."

Mission Zero

Ook de tapijtfabrikant heeft duurzaamheidsambities. Die komen samen in de belofte om elke negatieve impact op het milieu vóór 2020 te elimineren. De tapijtleverancier streeft naar circulaire, duurzame en milieuvriendelijke tapijtproductie. Zo worden oude tapijten gerecycled, en afgedankte visnetten verzameld en gerecycled tot nieuw garen. In de zogenoemde precoat is latex vervangen door laminaat, dat afkomstig is uit oude autoruiten. Jansen: "Onze tapijtleverancier geeft het goede voorbeeld en inspireert andere bedrijven om ook te verduurzamen."

MIA\Vamil

Voor de investering in het duurzame tapijt maakte Delta Lloyd gebruik van MIA\Vamil. Daarmee kun je fiscaal voordelig investeren in milieuvriendelijke technieken, zoals hergebruik van afgedankte stoffen of het recyclen van afval tot grondstoffen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) voert deze regeling uit in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Investering gemakkelijker

Zonder de MIA\Vamil-regeling was de investeringsdrempel voor Delta Lloyd hoog geweest. "Maar het cradle to cradle-concept spreekt ons aan", aldus Van der Meulen. "Het tapijt behoorde weliswaar tot de duurste alternatieven, maar dankzij de regeling konden we de investering doen." Intermediair Plus Projects is betrokken geweest bij de inzet om het duurzame tapijt op de Milieulijst van de MIA\Vamil te krijgen. Jansen: "Plus Projects heeft ons er attent op gemaakt dat het tapijt subsidiabel zou kunnen zijn."