Buchem verlaagt grondstofverbruik met continuous-flowreactor
Het is de state-of-the-art in de productie van hoogwaardige chemische grondstoffen. In plaats van een groot reactievat, kiest het Apeldoornse bedrijf Buchem voor kleine reactoren, waar chemicaliën langzaam maar continu doorheen lopen; de zogenoemde continuous-flowreactoren. Dat is veiliger én duurzamer. Met steun vanuit de regeling MIA\Vamil investeert het bedrijf in grondstof besparende en nog veiligere installaties.
Buchem is gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van chemicaliën voor laboratoria, ziekenhuizen en de fijnchemie. “We maken geen medicijnen, maar stoffen die net zo kostbaar zijn”, vertelt CEO Nico Aelmans. De speciale reactoren die het bedrijf gebruikt, worden over het algemeen alleen toegepast in een onderzoeks- of R&D-omgeving. “Ons businessmodel is uniek”, zegt Aelmans. “Met onze productiemethode kunnen we specialistische stoffen maken met nauwelijks bijproducten. We besparen zo veel grondstoffen. Doordat we gevaarlijke stoffen in heel kleine volumes verwerken, zijn de risico’s op brand of explosies bovendien nihil.”

“Ons principe is: als we onze milieuvoetafdruk kunnen verkleinen, dan doen we dat”
Duurzaamheid
Flowreactoren bestaan nog niet zo lang. Rond 2012 kwamen de eerste modellen op de markt. De innovatieve techniek wekte direct de interesse van Aelmans. Vooral de potentiele duurzaamheidswinst was voor Buchem interessant. “Wij staan voor groene chemie”, vertelt de Buchem-CEO. “Ons principe is: als we onze milieuvoetafdruk kunnen verkleinen, dan doen we dat. De chemische industrie heeft een slecht imago. Maar je kunt ook chemicaliën produceren zonder dat het allerlei negatieve effecten en incidenten tot gevolg heeft.”
Productielocatie
Na een periode van oriëntatie, startte Buchem in 2015 met de plannen voor een eigen productielocatie op basis van de continuous-flowreactor. Het bedrijf heeft inmiddels de beschikking over een platform van verschillende soorten reactoren. Sommige zijn geschikt voor reacties van vloeistoffen. In andere installaties worden gassen en vloeistoffen samengebracht of vaste stoffen omgezet in nieuwe en hoogwaardige producten voor de fijnchemie.

Beheersbaar
Sinds kort doet Buchem proeven met een continuous-flowreactor die is gekoppeld aan een gas-afvanginstallatie. Waar de reactor precies voor dient en wie de afnemer van de producten is, mag Aelmans niet vertellen. “Wel dat het gaat om essentiële componenten, het peper en zout voor de fijnchemie. Bij dit productieproces komt extreem veel warmte vrij. Daarin ligt een risico, dat we beheersbaar hebben gemaakt door de reactor in een speciale ruimte te plaatsen.
“Met fiscale regelingen als de MIA\Vamil stuurt de overheid de industrie de goede kant op”
MIA\Vamil
De investering kwam tot stand met steun vanuit de regeling MIA\Vamil. “Buchem is een klein bedrijf in een kapitaalintensieve branche”, zegt Aelmans. “We zijn bovendien sterk gericht op verbeteringen voor het milieu. Deze regeling is voor ons dus erg belangrijk. Ik verwacht dat we de komende tijd nog een aantal van dit soort aanvragen zullen indienen.”
De goede kant op
Voordat Aelmans zelf ondernemer werd, had hij een jarenlange staat van dienst bij grote bedrijven in binnen- en buitenland. Voor wat betreft het duurzame subsidieklimaat springt Nederland er naar zijn mening bovenuit. “Het beleid is degelijk en doelgericht. Met fiscale regelingen als de MIA\Vamil en regelingen die meer op R&D gericht zijn, stuurt de overheid de industrie de goede kant op. Het helpt ons om echt een stap te zetten voor het milieu.”