Buchem

Duurzamer ‘peper en zout’ voor de fijnchemie

Het is de state-of-the-art in de productie van hoogwaardige chemische grondstoffen. In plaats van een groot reactievat, kiest het Apeldoornse bedrijf Buchem voor kleine reactoren, waar chemicaliën langzaam maar continu doorheen lopen; de zogenoemde continuous-flowreactoren. Dat is veiliger én duurzamer. Met steun vanuit de regeling MIA\Vamil investeert het bedrijf in grondstof besparende en nog veiligere installaties.

Connexxion

Connexxion verduurzaamt busvervoer revolutionair

Sinds begin april verzorgt Connexxion met een vloot van 100 volledig elektrische bussen het openbaar busvervoer in de regio Amstelland Meerlanden. De 100 nieuwe ‘zero emissie’-voertuigen, die het – qua bussen – drukst bereden stukje Nederland bedienen, vormen de grootste elektrische busvloot van Europa. De stroom die Connexxion gebruikt voor het opladen van de batterijen in de voertuigen is 100% groene Nederlandse windenergie. De investering in de vloot wordt ondersteund via de MIA\Vamil-regeling.

Chugoku

Chugoku bouwt innovatieve verffabriek met behulp van MIA\Vamil

De Japanse verfproducent Chugoku Paints opende in 2017 in Heijningen een innovatieve fabriek. De productie vindt plaats in een gesloten systeem, waarbij grondstoffen zo efficiënt mogelijk worden gebruikt. Dat leidt tot een aanzienlijke grondstoffenbesparing. Voor de investering in milieuvriendelijke technieken maakte Chugoku gebruik van de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil).

Triodos

Triodos bouwt klimaatneutraal en volledig herbruikbaar kantoorpand

Op de locatie waar Triodos Bank haar wortels heeft wordt sinds begin april gebouwd aan de nieuwe duurzame, klimaatneutrale huisvesting voor de bank. ‘Cradle-to-Cradle’-architect Thomas Rau tekende voor het ontwerp. Naar verwachting verhuizen eind 2019 de medewerkers naar hun nieuwe kantoorruimte. Een groot deel van de duurzame investeringen – waaronder WKO, zonnepanelen en de duurzame terreininrichting – wordt ondersteund via de MIA\Vamil-regeling.

Ioniqa

Circulaire gamechanger: PET-fles eindeloos recyclebaar

‘Een regelrechte gamechanger voor de recycling van PET-flessen’. Het Eindhovense Ioniqa heeft een proces ontwikkeld om plastic af te breken tot zijn chemische bouwstenen. Van de geproduceerde grondstoffen kan zonder kwaliteitsverlies nieuwe PET worden gemaakt. Als gevolg van een in april 2018 aangekondigd samenwerkingsverband start Ioniqa binnenkort met de bouw van een nieuwe fabriek.

Voltachem

VoltaChem maakt zich sterk voor elektrificatie chemische industrie

De Nederlandse chemische industrie zou flink op fossiele energie kunnen besparen door over te stappen op elektrificatie: het gebruik van elektriciteit voor het ‘voeden’ van processen in plaats van fossiele grondstoffen als input. Wanneer die elektriciteit dan ook nog eens groen is – windstroom van zee bijvoorbeeld – biedt elektrificatie uitgelezen mogelijkheden om in de energie-intensieve chemische industrie een enorme CO2-reductie te bewerkstelligen. De MIA\Vamil-regeling ondersteunt de elektrificatie van de chemische industrie.

Delta Lloyd

Delta Lloyd investeert fiscaal voordelig in duurzaam tapijt

In 2016 kocht verzekeringsmaatschappij Delta Lloyd voor het kantoorgebouw Toorop in Amsterdam duurzame tapijttegels. Deze tegels worden gemaakt van gerecycled materiaal, en zijn op dit moment een van de duurzaamste tapijtalternatieven. Voor de investering maakte Delta Lloyd gebruik van de MIA\Vamil-regeling.

Attero

Substraatcompost verduurzaamt potgrond

Potgrond bestaat voor een groot deel uit veen. Met een innovatief productieproces is afvalverwerker Attero erin geslaagd uit groente-, fruit- en tuinafval (gft) een nieuwe grondstof voor potgrond te maken, waardoor het aandeel veen verlaagd kan worden. Uit teeltproeven blijkt dat deze zogenoemde substraatcompost heel goed bruikbaar is voor potgrondproducenten. Het gft krijgt daarmee een hoogwaardigere bestemming, waardoor minder veen uit het buitenland geïmporteerd hoeft te worden en Attero een CO2-besparing realiseert in de verwerking van gft.

Van Mastwijk

Radicaal over op biologisch

Graan, bieten en aardappelen in het veld vormen het decor van de traditionele landbouw waar het Zevenhovense bedrijf Van Mastwijk zich al vijf generaties op heeft gericht. Sinds een jaar gooit agrariër Gerard van Mastwijk het roer om en maakt de overstap naar biologische landbouw.