Synprodo start als eerste ter wereld met productie bioschuim

Biologisch afbreekbaar piepschuim. Met de ontwikkeling daarvan startte Synprodo uit Wijchen als eerste ter wereld. Een mooie stap naar een economie zonder fossiele grondstoffen. Walter van Casteren, general production manager: “Dankzij MIA\Vamil drukken we de prijs, waardoor we beter kunnen concurreren met standaard schuimproducten.”

In 2006 merkten Van Casteren en zijn collega Peter de Bruijn, general sales manager, dat klanten interesse kregen in milieuvriendelijke verpakkingen. “Klanten vroegen steeds vaker of we de CO2-uitstoot konden beperken. Ons standaardproduct EPS, piepschuim dus, is weliswaar recyclebaar maar blijft gebaseerd op fossiele bronnen. Bij Biofoam is dat niet het geval en kunnen we CO2-neutraliteit bereiken in het proces”, aldus de Bruijn. “Om dat voor elkaar te krijgen zijn we polymelkzuur (PLA) als basis gaan gebruiken.”

“Steeds meer bedrijven zien in dat vermindering van de CO2-uitstoot nodig is om de aarde leefbaar te houden”

Afval van suikerriet

PLA wordt gemaakt van het afval van suikerriet. Groot voordeel is dat het voor veel minder CO2-uitstoot zorgt, zowel bij de productie als bij de afvalverwerking. Ook legt het geen beslag op eindige grondstoffen. Verder is het 100% composteerbaar en kan het via recycling dienen als grondstof voor nieuwe producten. PLA wordt al gebruikt als folie, maar nog niet in schuimvorm. De Bruijn: “Samen met de Universiteit van Wageningen en met collega-bedrijf Synbra uit Etten-Leur zijn we aan de slag gegaan. Synbra levert de PLA en wij verwerken het in producten als witgoedverpakkingen en transporttrays.”

Synprodo
Walter van Casteren: “Dankzij MIA\Vamil drukken we de prijs, waardoor we beter kunnen concurreren met standaard schuimproducten.”

“MIA\Vamil is voor ons een welkome regeling, omdat we daarmee makkelijker kunnen investeren en groeien in capaciteit”

Crisis

Net toen Synprodo klaar was om voluit met PLA te gaan produceren brak de crisis uit. “Vanaf toen vonden klanten nog maar één ding belangrijk: de prijs”, aldus de Bruijn. “Een meerprijs voor een milieuvriendelijke variant zat er niet meer in.” Gelukkig waren er klanten als Alabastine die zich duurzaam wilden onderscheiden. Met dit soort klanten is de vraag gestaag gegroeid. “De laatste jaren zien we dat de economie aantrekt en dat steeds meer bedrijven inzien dat vermindering van de CO2-uitstoot nodig is om de aarde leefbaar te houden voor volgende generaties.”

Techniek in huis ontwikkeld

Dat was het moment voor Synprodo om daadwerkelijk te investeren in een andere machine. “Het is dezelfde machine die we voor EPS gebruiken, maar dan aangepast aan PLA”, legt Van Casteren uit. “We hebben de techniek zelf verfijnd. Die staat. Nu onderzoeken we hoe we nog meer PLA-afval kunnen toevoegen aan nieuwe producten.” Ook het buitenland toont interesse. Synprodo levert nu ijsverpakkingen van PLA aan bijvoorbeeld Italië, Spanje en Oost-Europa.

Synprodo

Concurrerend blijven

De nieuwe techniek is duurder dan de productie van EPS. “Daar komt bij dat we het helemaal zelf moesten ontwikkelen en dat kost tijd. Daarom is het zeer welkom dat we gebruik kunnen maken van de MIA\Vamil. Op die manier blijven we concurrerend met EPS.” De volgende drie productielijnen staan al in de planning. “MIA\Vamil maakt het makkelijker om te investeren, zodat we sneller kunnen toegroeien naar meer productiecapaciteit.”