NS bouwt duurzame bedrijfshal voor revisie van wielen

De werkplaats van NedTrain waar de revisie van wielen plaatsvindt, was dringend aan vernieuwing toe. Het onderhoudsbedrijf van de NS koos voor het bouwen van een nieuwe, zeer duurzame hal. Projectmanager Jan Veerkamp: “Over duurzaamheid moet je niet alleen praten, je moet het vooral doen. Mooi als je dan via MIA\Vamil een deel van de investering kunt terugverdienen.”

De nieuwe hal van 8000 m2, die in de tweede helft van 2017 in gebruik wordt genomen, is zeer energiezuinig en kent een hoge isolatiewaarde. “We hebben vloerverwarming; dat geeft niet alleen warme voeten waardoor je je prettig voelt”, vertelt Veerkamp. “Het kost ook veel minder energie dan verwarming aan het plafond.” Daarnaast ligt het hele dak straks vol zonnepanelen, waarmee NedTrain verwacht volledig in de gehele eigen energiebehoefte te kunnen voorzien. “En de dakbedekking is wit. Dat absorbeert geen warmte, waardoor je een goed binnenklimaat krijgt.” Daarnaast houdt NedTrain rekening met de omgeving. “We krijgen een ‘insectenhotel’, waarmee we veel verschillende insecten aantrekken. Ook krijgen we kraamkasten voor vleermuizen én gaan we bloemen en planten terugplaatsen voor het groen dat we voor de bouw moesten verwijderen.”

“We willen duurzaamheid uitstralen. Dat moet je niet alleen roepen, dat moet je vooral dóen”

Excellent-beoordeling

Voor het ontwerptraject heeft NedTrain al een Excellent-certificaat ontvangen van BREEAM, het keurmerk dat de duurzaamheidsprestatie van gebouwen weergeeft. Wanneer het gebouw later dit jaar wordt opgeleverd, hoopt Veerkamp ook het uitvoeringscertificaat met de kwalificatie Excellent te ontvangen. “We wilden heel graag dat ons gebouw als excellent wordt beoordeeld. We willen duurzaamheid uitstralen. Dat moet je niet alleen roepen, dat moet je vooral dóen. Ik ben blij dat de directie dat ook belangrijk vindt. Het is best een lastig traject om het keurmerk te krijgen; je ontvangt veel en ingewikkelde informatie en moet alles bijhouden. We hebben er zelfs apart een organisatie voor ingericht, maar ik vind het zeker de moeite waard.”

NedTrain
Jan Veerkamp: “Ik hoop dat onze duurzame uitstraling als een inspirerend voorbeeld werkt voor de omgeving.”

MIA\Vamil hielp bij besluit

NedTrain heeft extra investeringen gedaan om het BREEAM Excellent-certificaat te behalen. “Zo moet bijvoorbeeld een buitengevel die normaal zes centimeter dik is, vijftien centimeter worden vanwege de hogere isolatiewaarde. Dat kost allemaal geld”, aldus Veerkamp. Vanwege de extra investeringen kwam MIA\Vamil goed van pas. “Deze fiscale steun in de rug hielp zeker mee in de besluitvorming. Voor de directie van de NS was het erg interessant dat je een deel van je investering terugverdient via lagere belasting.”

“MIA\Vamil hielp erg mee in de besluitvorming”

Interesse uit buitenland

Ook de werkzaamheden die in de hal gaan plaatsvinden, zijn duurzaam en innovatief. “We gaan toe naar een productie van 3.000 wielstellen per jaar per dagdienst. Dat is enorm. Binnen de treinwereld is zo’n deels geautomatiseerde productielijn echt uniek. We hebben veel aanvragen van spoorwegen uit het buitenland, die zijn nieuwsgierig naar onze hal én wat er binnen gebeurt.” Veerkamp is trots op het groene imago van NS/NedTrain. “Maar duurzaamheid heeft meer voordelen dan alleen een minder zware belasting van het milieu. De energiekosten gaan flink omlaag en we creëren een prettig werkklimaat voor onze medewerkers. Ik hoop dat onze duurzame uitstraling als een inspirerend voorbeeld werkt voor de omgeving.”

NedTrain
De nieuwe hal van 8000 m2, die in de tweede helft van 2017 in gebruik wordt genomen, is zeer energiezuinig en kent een hoge isolatiewaarde.