MTS Janse

Pionieren met zeekraal in Zeeland

Elf jaar geleden begonnen de broers Hubrecht en Maarten Janse in het Zeeuwse plaatsje Wolphaartsdijk met het telen van zeekraal. Die keus werd vooral ingegeven door het oprukkende zoute water rondom hun land. Makkelijk was dat niet, vertelt Hubrecht. “Je kunt niet even een adviseur bellen. Maar ik ben blij dat we de investering hebben gedaan, het bedrijf staat.” Die investeringen kregen dankzij de MIA\Vamil een zet in de rug.

Lamb Weston / Meijer

Besparen op water, energie, emissies en reststromen

Lamb Weston / Meijer is, samen met Lamb Weston, één van ’s werelds grootste aardappelverwerkende bedrijven. In november 2016 nam het bedrijf in Bergen op Zoom een nieuwe productielijn in gebruik. Gelijktijdig met deze investering werd de bestaande productielijn volledig gerenoveerd. Beide initiatieven dragen bij aan de ambitie om nog duurzamer en efficiënter te produceren.

Agro America BV

Mestbewerker streeft met zelfontwikkelde machines naar de ultieme droom

Het overschot aan mest is een zorg van menig varkenshouder. Agro America BV, gevestigd in America (Limburg) sprong daar op in met de ontwikkeling van een innovatieve installatie om mest te bewerken. En dankzij MIA\Vamil kan het bedrijf steeds verder vernieuwen. Het uiteindelijke doel? Eigenaren Theo en Henk Willems: “We willen niet alleen het mestoverschot verkleinen. We leveren ook een nuttig eindproduct waarmee we de bodem weer kunnen verbeteren.”

Wadudu

Subsidieadviseur begint meelwormenkwekerij

Adviseren op het gebied van subsidies én ernaast een meelwormenkwekerij houden. Voor deze verrassende combinatie koos Janmar Katoele, eigenaar van Katoele Subsidie Experts en meelwormenkwekerij Wadudu in Beilen. We moeten wel op zoek naar alternatieven voor de traditionele landbouw en één daarvan is het kweken van insecten”, vertelt Katoele. Met behulp van MIA\Vamil investeerde hij in een kweekcel om het aantal meelwormen uit te breiden.

NedTrain

Nieuwe bedrijfshal krijgt BREAAM – niveau Excellent

De werkplaats van NedTrain waar de revisie van wielen plaatsvindt, was dringend aan vernieuwing toe. Het onderhoudsbedrijf van de NS koos voor het bouwen van een nieuwe, zeer duurzame hal. Projectmanager Jan Veerkamp: “Over duurzaamheid moet je niet alleen praten, je moet het vooral doen. Mooi als je dan via MIA\Vamil een deel van de investering kunt terugverdienen.”

Koppert Cress

Koppert Cress wil overal koploper in zijn

In 2002 startte Koppert Cress in Monster na een overname met de grootschalige kweek van een bijzonder product: cressen. Het bedrijf levert inmiddels aan 70.000 restaurants over de hele wereld. Directeur Rob Baan: ”We willen niet alleen gezond voedsel kweken, maar dat ook nog eens op de beste en meest verantwoorde manier doen. We streven bijvoorbeeld naar volledige energieneutraliteit. Regelingen als EIA en MIA\Vamil helpen om dat mogelijk te maken.”

Synprodo

Piepschuim van plantaardige grondstoffen voorziet in groeiende vraag

Een mooie stap naar een economie zonder fossiele grondstoffen. Walter van Casteren, general production manager: “Dankzij MIA\Vamil drukken we de prijs, waardoor we beter kunnen concurreren met standaard schuimproducten.”