Fix Fisch gebruikt duurzaam transport met natuurlijke koudemiddelen

Zeegroothandel Fix Fisch uit Rijnsburg schafte in 2015 met steun van MIA\Vamil acht duurzame transportmiddelen voor het vervoer van vis naar klanten aan. Dit zijn bestelbussen/bakwagens met natuurlijke koudemiddelen.

Fix Fisch levert dagelijks verse vis aan ruim 250 restaurants en groothandels in Nederland, Duitsland en andere landen. De heer Dijkdrent van Fix Fisch vertelt: “We leveren zowel ‘wilde vis’ uit de Noordzee als gekweekte vis, maar altijd duurzaam gevangen of gekweekt. Het moet kwaliteit zijn. Dus we nemen het liefst vis af van een kotter die maar één of twee dagen weg is geweest. Zo vers mogelijk.”

Volgens de heer Dijkdrent zijn bestelbussen met natuurlijke koudemiddelen en zonnepanelen de toekomst voor de transportsector.

Continue koeling

Gekoeld transport met natuurlijke koudemiddelen en een elektrische compressor is een doorbraak in de transportsector waar verse waar wordt vervoerd. Traditionele koelsystemen lopen op de motor van de busjes en kosten heel veel diesel. Bovendien stopt het koelsysteem, zodra je de motor afzet. Dijkdrent: “In de steden moeten we heel veel stops maken bij de verschillende vishandels. Elke keer als je de deur opendoet, verdwijnt er veel kou. Aan het eind van de middag kun je niet meer garanderen dat je vis koud genoeg is. Het natuurlijk koudemiddel bij de acht nieuwe bestelbussen van Fix Fisch is R290 (propaan) en daarmee is het één van de meest groene koelinstallaties van dit moment. De compressor van de koelinstallatie loopt op stroom die wordt geleverd door een groot ‘high efficiency’ zonnepaneel op het dak van de bestelauto’s. Zelfs bij 0% lichtopbrengst draait de koelinstallatie nog vier tot zes uur door. Daarmee zorgen we dat de vis continu tussen 0 en 2oC gekoeld blijft.” Carrosseriebedrijf Harderwijk (Sol(C)AR) leverde het systeem.

“Eén van de meest groene koelinstallaties van dit moment”

“De temperatuur in de transportbusjes blijft laag en de voedselveiligheid is gegarandeerd”

Dé toekomst

Volgens de heer Dijkdrent zijn bestelbussen met natuurlijke koudemiddelen en zonnepanelen de toekomst voor de transportsector: “Ik wil ze niet allemaal op kosten jagen, maar het is voor alles wat koelvers vervoerd moet worden dé oplossing. Bijvoorbeeld voor kip. Nu de aarde opwarmt, zou het me niets verbazen als dit over een aantal jaren verplicht zou worden. De temperatuur blijft laag en voedselveiligheid is gegarandeerd! Het zou meer bekend moeten raken. Daarom is een MIA\Vamil fijn: het heeft ons over de streep getrokken bij de eerste stap. Inmiddels zijn we overtuigd van de voordelen en hebben we acht nieuwe auto’s met dit duurzaam koelsysteem aangeschaft.”

Duurzaam gebouw

Ook in het gloednieuwe bedrijfsgebouw van Fix Fisch in de gemeente Katwijk is goed nagedacht over energiebesparing en duurzaamheid. Op deze locatie wordt de vis na binnenkomst handmatig gefileerd en verpakt. De vloerverwarming in het gebouw wordt bijvoorbeeld geheel gevoed vanuit de restwarmte van de koelcellen en de grote diepvries. Verder is er een persmachine aanwezig die de vele piepschuimen dozen waarin zalm wordt aangeleverd samenperst en verpulvert van een volume van 50 naar 1. De afvalblokken worden weer verkocht aan een plasticfabriek waar het wordt gerecycled.