"MIA\Vamil stimuleert ons om grote stappen te zetten"

Sinds eind vorig jaar heeft Mars in Veghel een nieuwe afvalwaterzuiveringsinstallatie in gebruik. Het fiscale voordeel van de MIA\Vamil regeling stimuleerde de fabrikant van de wereldberoemde chocoladereep om te kiezen voor de meest duurzame, meest innovatieve maar ook dure oplossing.

Het afvalwater uit de Marsfabriek bevat restproducten zoals suiker, caramel en chocolade. Met de anaerobe memthane technologie van Veolia Water Technologies reinigt een bioreactor dit water met behulp van bacteriën en membranen. Daarbij wordt een zuiveringsrendement van 99% bereikt. Het biogas dat bij dit proces vrijkomt, wordt verstookt om energie op te wekken voor gebruik in de fabriek. Dit leidt tot een flinke reductie in CO2-uitstoot.

"Mars is een familiebedrijf. We willen alles zo duurzaam mogelijk overdragen aan de volgende generatie."

Duurzamer, concurrerender

Het hoge zuiveringsrendement en de CO2-reductie passen naadloos in de strategie van het bedrijf, weet HSE-manager Hein Mous. "Mars is een familiebedrijf, waarbinnen de familie een sterke drive heeft om alles zo duurzaam mogelijk over te dragen aan de volgende generatie. We willen in 2040 volledig duurzaam zijn. Dat noemen we ons ‘Sustainable In a Generation’ programma." Maar ook andere factoren spelen een rol. De nieuwe installatie draagt bij aan een efficiënter en concurrerender productieproces, en ook aan de uitstraling die Mars als A-merk nastreeft.

Voorhoede

Mars bevindt zich op het gebied van duurzaamheid in de voorhoede van de voedingsindustrie. "We steken onze nek uit," beaamt Mous. "Door echt innovatief te zijn, kunnen wij niet leren van de fouten van anderen. We moeten de leercurve zelf doorlopen. MIA\Vamil dekt dat risico voor een deel af. Ik vind het heel goed dat de overheid deze rol speelt. Want het stimuleert ons om te kiezen voor een oplossing die de meest milieuvriendelijke is, ook al is die niet de goedkoopste. Zo kom je samen tot echt grote stappen, die leiden tot echte duurzaamheid."

"MIA\Vamil stimuleert ons om te kiezen voor een oplossing die de meest milieuvriendelijke is. Ook al is die niet de goedkoopste."
Een bioreactor reinigt het afvalwater met bacteriën en membranen. Dat geeft een zuiveringsrendement van 99%.
Het biogas dat bij het reinigingsproces vrijkomt, wordt verstookt om energie op te wekken voor gebruik in de fabriek. Dit leidt tot een flinke reductie in CO2-uitstoot.