“MIA\Vamil hielp ons de lat hoger te leggen”

Het nieuwe gebouw van Unipro in Haaksbergen is één en al duurzaamheid. Specialist Duurzaamheid en MVO-ambassadeur Maurice Beijk legt uit waarom het bedrijf dit zo belangrijk vindt.

Unipro levert alles voor het leggen, onderhouden en renoveren van alle soorten vloeren. Door omstandigheden zag het bedrijf zich gedwongen om een nieuw gebouw neer te zetten, waar productie en kantoor onderdak zouden vinden. “Wij hadden duurzaamheid altijd al hoog in het vaandel staan. Dit was een kans om daar nog meer handen en voeten aan te geven”, aldus Beijk.

Maurice Beijk: "In de afgelopen jaren is onze omzet verdubbeld. Dit komt omdat we ons onderscheiden met duurzaam en mensvriendelijk beleid."

Bijna een 9 voor duurzaamheidsprestaties

Intelligent en groen

Het bedrijf heeft die kans met beide handen aangegrepen. Het nieuwe onderkomen is een intelligent gebouw. Lucht, licht en temperatuur worden met een sensor geregeld. De productie verloopt CO2-neutraal, en draait op aardwarmte, warmteterugwinning en bijverwarming met pellet-kachels gestookt op biomassa. Het dak is letterlijk groen (bedekt met mos en sedum). Dit isoleert niet alleen tegen warmte en kou, maar vangt ook fijnstof af.

Koninklijk bezoek

Het gebouw is uitzonderlijk duurzaam, en dat valt op. Koningin Maxima nam de opening voor haar rekening, het bedrijf haalt de ene duurzaamheidsonderscheiding na de ander binnen én kreeg het zeer hoge GPR cijfer 8.66 voor duurzaamheidsprestaties. Daarnaast krijgt het, ook vanuit de sector, veel aanvragen voor rondleidingen. “Die houden we zo’n tien keer per week”, weet Beijk. “Dat is vaak, maar we doen het graag. Als je veel geeft, krijg je veel terug. Dat blijkt ook wel. In de afgelopen jaren van crisis is onze omzet verdubbeld. Dat komt doordat we ons onderscheiden met een duurzaam en ook mensvriendelijk beleid. Bij aanbestedingstrajecten verhoogt dat voor ons ook de gunfactor.”

Toilet doorspoelen met hemelwater

De fiscale voordelen van MIA\Vamil hebben Unipro geholpen om de duurzaamheidslat voor het nieuwe gebouw echt hoog te leggen. “Het doorspoelen van onze toiletten met hemelwater leek bijvoorbeeld een te dure oplossing. Dankzij MIA\Vamil hebben we het toch rendabel gekregen. Die regelingen vormen dus echt een duwtje in de rug om een stap extra te zetten.”

Het groene dak van Unipro isoleert en vangt fijnstof af.