De fairtrade chocoladerepen van Tony’s Chocolonely zijn populair in Nederland. De tijd is rijp om uit te breiden naar nieuwe markten. Met behulp van het Dutch Good Growth Fund (DGGF) lukt het Tony’s om de financiering daarvoor rond te krijgen.

Met het DGGF, dat wordt uitgevoerd door RVO.nl, moedigt het ministerie van Buitenlandse Zaken ondernemers aan om zaken te doen in ontwikkelingslanden en opkomende markten. Zo dragen zij bij aan economische en sociale vooruitgang in deze landen.

Tony’s Chocolonely is daar een mooi voorbeeld van. De vaste cacaoboeren in Ghana en Ivoorkust met wie Tony’s samenwerkt krijgen een premie bovenop de marktprijs voor hun cacaobonen.

Voorbeeld chocoladesector

Tony’s gaat bovendien alleen in zee met producenten die zonder (kind)slaven werken. Slavernij is een misstand die volgens Tony’s vaak voorkomt in deze sector. “Wij willen een voorbeeld zijn voor de hele chocoladesector. We laten zien dat chocolade maken ook op een andere manier kan”, zegt Eva Gouwens van Tony’s Chocolonely.

Tony’s Chocolonely is populair in Nederland.

“Wij willen een voorbeeld zijn voor de hele chocoladesector”

Werkkapitaal

Om te kunnen voldoen aan de toenemende vraag wil Tony’s de productie verhogen. Ook gaat het bedrijf zijn verkoopnetwerk uitbreiden naar onder meer de Verenigde Staten. Voor het benodigde werkkapitaal klopte Tony’s aan bij zijn huisbank, de Rabobank. Met een garantstelling van DGGF voor 60% van de investering wilde de bank het gehele bedrag financieren.

Eva Gouwens: “Heel blij met een partij als RVO.nl aan tafel.”

Over de streep

Banken zijn vaak terughoudend bij investeringen in ontwikkelingslanden. DGGF is dan een uitkomst. Het fonds kan garant staan, zoals bij Tony’s, maar co-financiert ook zelf projecten. Tony’s kan mede dankzij DGGF zijn activiteiten in West-Afrika uitbreiden. “We zijn heel blij met een partij als RVO.nl aan tafel. RVO.nl hecht net als wij waarde aan de impact die wij in West-Afrika willen hebben”, aldus Gouwens.

Meer weten?

Op de site van RVO.nl kunt u meer lezen over onze programma’s in het thema Internationaal ondernemen.