Na glas, gft, papier en plastic worden in Nederland nu ook drankkartons op een duurzame manier verwerkt. Van Houtum is het eerste Nederlandse bedrijf dat deze kartons recyclet, met steun via de WBSO en de Regeling Groenprojecten.

Van Houtum startte 3 jaar geleden de eerste proeven met het verwerken van drankkartons. Algemeen directeur Bas Gehlen: "In landen om ons heen worden drankkartons al langer gerecycled. Maar dat gebeurt op een chemische manier. Wij zochten naar een milieuvriendelijke methode."

Papiervezels

“De papiervezels van drankkartons zijn van een goede kwaliteit. In een grote kuip met water van 80 tot 90° Celsius  wassen we ze uit de verpakking. Dit mengen we met de overige papierpulp waarvan we vervolgens hygiënepapier maken.” Van Houtum verwacht in 2016 12.000 ton drankkartons te verwerken.

Van Houtum Bas Ghelen
Bas Gehlen: "In landen om ons heen worden drankkartons al langer gerecycled. Maar dat gebeurt op een chemische manier. Wij zochten naar een milieuvriendelijke methode."

Kringloop sluiten

Drankkartons leveren naast papiervezels ook kunststof en aluminium op. Gehlen: "We kunnen dit materiaal zonder inzet van chemie wassen en als grondstof aanleveren aan andere fabrikanten die er bijvoorbeeld kunststof kratten van maken. Dit jaar nog willen we deze kringloop sluiten."

“Wij zochten een milieuvriendelijke recyclemethode”

Fiscaal voordeel

Fiscaal voordeel verkreeg Van Houtum via de regeling Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) die wordt uitgevoerd door RVO.nl.  Met de WBSO helpt het ministerie van Economische Zaken bedrijven om de financiële lasten van research en development (R&D)-projecten te verlagen.

Groenfonds

Daarnaast financierde de Rabobank het nieuwe productieproces dankzij de Regeling Groenprojecten van de ministeries van Infrastructuur en Milieu en van Financiën. Dat is een constructie waarbij banken met een Groenfonds leningen verstrekken tegen een laag rentetarief voor duurzame, innovatieve projecten. Hiervoor is een Groenverklaring nodig die RVO.nl afgeeft in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Ecologische oplossingen

Van Houtum onderneemt het liefst circulair én biobased. "Voor de productie van 50.000 ton papier hebben we meerdere reststromen en grondstoffen nodig, zoals etiketten en drinkbekers", zegt Gehlen. "We kijken daarbij ook naar ecologisch voordelige oplossingen.”

Meer weten?

Lees meer op de site van RVO.nl over programma’s in het thema Duurzaam ondernemen.