In opdracht van de ministeries van Economische Zaken en Buitenlandse Zaken ondersteunt RVO.nl ondernemers met internationale ambities. RVO.nl  informeert hen bijvoorbeeld over de exportmarkt en legt op verzoek contacten met zakenpartners. Opkomende markten en ontwikkelingslanden hebben speciale aandacht. Daarbij gaan hulp en handel steeds vaker hand in hand.

Sociaal ondernemen in Vietnam: luxe lifestylemerk voor global change

Opkomende markten en ontwikkelingslanden bieden kansen voor Nederlandse bedrijven en ondernemers. Eén van hen is Saskia de Knegt. Zij laat in Vietnam luxe kaarsen maken met oog voor de lokale arbeider. Om haar bedrijf World of Opportunities een duwtje in de rug te geven, kreeg zij hulp van Marc van der Linden, programma-manager Transitie Faciliteit bij RVO.nl.

Kansrijke sectoren

“Het Nederlandse netwerk in Vietnam is klein en je weet elkaar snel te vinden”, vertelt Marc. Zo kwam Saskia met haar vraag via de Consul Generaal bij hem terecht. “De Transitie Faciliteit ondersteunt kansrijke sectoren en bedrijven in landen die overgaan van ontwikkelingslanden naar opkomende markten. Het is een samenwerking tussen de ambassade en RVO.nl, in opdracht van de ministeries van Economische Zaken en Buitenlandse Zaken.”

Marc van der Linden van RVO.nl met een 'bottle candle': “De Transitie Faciliteit ondersteunt kansrijke bedrijven in opkomende markten."

BV Nederland

Marc en zijn collega’s van de ambassade beoordeelden eerst of het initiatief van WOO voldoet aan de criteria om voor ondersteuning in aanmerking te komen. “De ministeries hebben met de Transitie Faciliteit 2 doelen: het project moet goed zijn voor de BV Nederland en het moet iets bijdragen aan de ontwikkeling van de sector in Vietnam. In dit geval was dat de home decoration sector.”

Boerencoöporaties

WOO laat in Vietnam ‘bottle candles’ maken in samenwerking met boerencoöperaties en mensen die in dit land moeilijk aan werk komen, zoals gehandicapten, slachtoffers van mensenhandel of minderheden. “We zoeken voortdurend naar capabele partners, ook door zelf trainingen en workshops de financieren”, vertelt Saskia. De bottle candle is gemaakt van oude flessen die worden bewerkt. De bijenwas komt van lokale boeren.

World of Opportunities is een bedrijf dat kansarme mensen inzet en hen een leefbaar loon betaalt.

Proof of concept

De bottle candle is slechts de start van nog meer luxe lifestyle en beautyproducten die Saskia wil maken volgens het ‘WOO-concept’. “We kijken in Zuidoost-Azië en in andere landen naar materialen en producten die we op de markt kunnen brengen. Het opzetten van de handgemaakte kaarsen was een proof of concept voor WOO. ” WOO verkoopt zijn producten in bestaande woonwinkels in Nederland en België.

Saskia de Knegt van World of Opportunities: “We slaan een brug tussen arm en rijk, tussen het bedrijfsleven en ontwikkelingshulp.”

Juridische hulp

Uit de gesprekken met RVO.nl bleek dat WOO onder meer juridische hulp nodig heeft om verder te professionaliseren en te kunnen groeien. De rechtsvorm van haar groeiende bedrijf moet worden veranderd. Ook wil ze de ketens met toeleveranciers en de verpakking verbeteren.

Maatwerkprogramma

“Na zo’n eerste analyse kunnen we verschillende maatwerkprogramma’s aanbieden. In dit geval bleek de subsidieregeling voor demonstratieprojecten, haalbaarheidsstudies en kennisverwerving een goede regeling. Deze regeling verdubbelt de investering van de ondernemer”, aldus Marc.

Global change

WOO is volgens Marc een goed voorbeeld van een bedrijf dat kansarme mensen inzet en hen een leefbaar loon geeft, maar daarbij ook probeert een commercieel product op de markt te zetten. Een luxe lifestylemerk voor global change, aldus Saskia. “Ik weet dat het vreemd klinkt, maar ik geloof dat we bezig zijn een brug te slaan tussen arm en rijk, tussen het bedrijfsleven en ontwikkelingshulp.”

Meer weten?

Op de site van RVO.nl kunt u meer lezen over onze programma’s in het thema internationaal ondernemen.