De Rijksoverheid voert een actief energiebeleid. Een goede en betrouwbare energievoorziening is van levensbelang voor de Nederlandse samenleving. In opdracht van het ministerie van Economische Zaken draagt RVO.nl bij aan een betrouwbare, betaalbare en duurzame energievoorziening.

Slimme controle over je energieverbruik

Het energieverbruik van alle elektrische apparaten op afstand controleren, met een app op je smartphone. Dat kan binnenkort. Ipsum Energy laat de TU Twente hiervoor een geniaal algoritme ontwikkelen. RVO.nl geeft via de TKI Switch2SmartGrids financiële ondersteuning, waarbij Maus Dieleman als adviseur optreedt.

Innovatieve oplossing

“Alle meterkasten met een slimme meter zijn in principe geschikt voor de innovatieve oplossing van Ipsum Energy”, vertelt Maus Dieleman, adviseur energie-innovatie en marktontwikkeling bij RVO.nl.

Maus Dieleman van RVO.nl: "Met Ipsum Energy krijgen huiseigenaren inzicht in hun energieverbruik. Gedetailleerd en goedkoop."

Tips en tricks

“Honderdduizenden huiseigenaren krijgen op een goedkope manier gedetailleerd inzicht in hun energieverbruik", legt Maus uit. "Het algoritme kan zelfs de zwakste led-lampjes en oplaadstekkers van mobieltjes vinden. Bewoners kunnen op een nieuw niveau tips en tricks krijgen over hoe zij het beste energie kunnen besparen. Dit kan tot 30% energie besparen.”

Ieder gewenst moment

Alle verbruiksdata worden continu uitgelezen en gecomprimeerd. Ze worden via een kleine aan de meter verbonden router via het internet naar een centrale computer van Ipsum Energy gestuurd. Die analyseert de data en stuurt praktische informatie terug, over welke apparaten wanneer hoeveel stroom verbruiken. De klant kan zelf aangeven op welk moment en met welke regelmaat hij de informatie wil ontvangen.

"De app van Ipsum Energy kan tot 30% energie besparen"

Prototype

Maus: “Zo’n 5 jaar geleden maakte Ipsum Energy gebruik van de fiscale regelingen WBSO en RDA  (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk en Research en Development Aftrek) om een visionair idee vorm te geven en een prototype van het algoritme verder uit te werken. Die ondersteuning diende vooral om de fase van het detecteren en analyseren van energie via de TU Twente te bekostigen.”

Nieuwe markten

Topconsortia voor Kennis en Informatie (TKI) Switch2SmartGrids kan Ipsum Energy weer een stap verder helpen. Vanuit deze tender subsidieert de overheid innovatieve projecten die bijdragen aan slimme netwerken en een betrouwbare energievoorziening. Maus wees Ipsum Energy op deze tender: “Het biedt een kans om innovatieve diensten te ontwikkelen voor nieuwe markten.”

Peter de Bie (Ipsum Energy): "Zonder RVO.nl hadden we het heel erg moeilijk gehad."

Goed onderbouwd plan

Peter de Bie van Ipsum Energy diende een goed onderbouwd projectplan in. Een onafhankelijke adviescommissie beoordeelde 23 inschrijvingen en rankte dit project als beste. Peter: “In november 2013 hoorden we dat ons project de subsidie van €250.000 zou krijgen. In februari 2014 zijn we hier officieel mee van start gegaan.”

Veel kennis

Peter is goed te spreken over de rol die RVO.nl tot nu toe speelt. “Vooral bij het opzetten van een bedrijf en de toekenning vanuit de WBSO-regeling. Er zit echt veel kennis bij RVO.nl.”

“Ik durf te stellen dat we het zonder RVO.nl heel erg moeilijk hadden gehad. Iedere ondernemer vindt zijn weg, dus ik zeg niet dat het niet gelukt zou zijn, maar het zou een stuk lastiger zijn geweest.”

Grote partijen

Het project van Ipsum Energy is naar verwachting in 2016 afgerond. In 2015 heeft Ipsum Energy al met enkele grote partijen afspraken gemaakt om het product op de markt te brengen.

Meer weten?

Lees meer over duurzaam ondernemen en energie op onze site: