Nederlandse studententeams scoren goed bij internationale races voor elektrische auto’s. 2015 gaat voor de Nederlandse studententeams en hun elektrische voertuigen de boeken in als een recordjaar.

WorldSolarChallenge TUEindhoven StellaLux Cruiserklasse
Het TU Eindhoven-team tijdens de awardceremonie van de World Solar Challenge 2015 (copyright: Bart van Overbeeke)
De award winnende innovatieve SABINE van TU Twente (copyright: Gijs Versteeg)

Wedstrijden

Alle hoofdprijzen voor Nederland
In de tweejaarlijkse World Solar Challenge in Australië wisten de Nederlandse teams beslag te leggen op de belangrijkste prijzen die verdeeld werden. De challenge is een race met door studenten gebouwde elektrische auto’s op zonne-energie.

  • Het Nuon Solar Team van de TU Delft won met Nuna 8 de reguliere race.
  • Solar Team Twente eindigde met de Red One als tweede.
  • Solar Team Eindhoven van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) wist met Stella Lux de Cruiser Class te winnen. In het voorjaar van 2015 wist het Eindhovense team met Stella al een Crunchy te winnen, deze wordt door velen gezien als de “technologie-Oscar”.
  • Om het feest compleet te maken won het Twentse team tijdens de afsluitende ceremonie de Technical Innovation Award voor SABINE. Met het zelfbedachte en uitgewerkte systeem SABINE, dat staat voor Solar Array Balancing Interface Not Expected, haalde de Red One tijdens de zonnerace extra energie binnen op momenten dat er schaduw op het zonnepaneel viel.
     

Delft heerst op Formule 1-circuit
Studenten van de TU Delft hebben op het Formule 1-circuit van het Duitse Hockenheim de ontwerp- en racewedstrijd Formula Student gewonnen. De wedstrijd Formula Student geldt als officieus WK, omdat alle toonaangevende teams ter wereld eraan meedoen. Wereldwijd gaat het om meer dan 700 teams.

De Formula Student-auto van TU Delft (copyright: TU Delft)
De eerste elektrische motor die niet hoeft op te laden: STORM Pulse (copyright: Bart van Overbeeke)
De eerste modulaire auto: Nova (copyright: TUecomotive)

Nieuwe voertuigen

STORM Pulse
Het studententeam STORM Eindhoven van de TU/e heeft in oktober zijn elektrische toermotorfiets gepresenteerd. ‘STORM Pulse’ is de eerste elektrische motor ter wereld die lange afstanden kan afleggen, tot 380 kilometer, zonder op te laden. Met deze motor gaat het team in 2016 tijdens zijn ‘STORM World Tour’ in 80 dagen de wereld rond om de potentie van duurzaam vervoer te laten zien. Televisiepresentator en motorrijder Rick Nieman heeft zich als ambassadeur aan het project verbonden.
 

Nova
Studenten van TU/e onthulden in het voorjaar ’s werelds eerste modulaire auto. ‘Nova’ is een elektrische driepersoonsauto met bagageruimte en rijdt volgens berekeningen van de studenten 1 op 800, omgerekend naar het verbruik van een benzineauto.