Meer en meer bedrijven, overheden en non-profitorganisaties elektrificeren hun wagenpark. Hier volgen enkele van de opvallende hoogvliegers in elektrisch vervoer per afzetmarkt weergegeven.

Ook gebeurd in 2015 rond elektrische personenwagens

 • Nederland heeft in oktober 2015 het 100.000ste elektrische voertuig met twee of meer wielen verwelkomd (noot: dit is exclusief elektrische fietsen).
 • De Vereniging Elektrische Rijders (VER) is van start gegaan als vereniging voor rijders van elektrische auto’s en fungeert voor haar 1.500 leden als informatie- en verbindingsplatform.
 • De Rotterdamse Taxi Centrale (RTC) bouwt haar elektrische taxivloot uit van 3 naar 25 exemplaren.
 • Het elektrische autodeelconcept eCARSHARE in Sittard-Geleen breidt haar vloot uit van 15 naar 50 voertuigen.
Een van de elektrische auto’s van Ergon (copyright: Ergon)
De elektrische vloot van de Dierenbescherming (copyright: Marco de Swart)
De nieuwe elektrische auto’s van APM Terminals (copyright: Nissan)

Personenwagens

Ergon vervangt kwart wagenpark door 100% elektrische auto’s
De sociale werkvoorziening in Eindhoven neemt tot en met 2017 45 elektrische auto’s in gebruik. Ergon heeft met 200 bedrijfswagens een van de grootste wagenparken van de regio Eindhoven. Ergon stelt dat er ‘geen enkel excuus is om niet met 100% elektrische auto’s te rijden’.


 

Dierenbescherming koopt 30 elektrische voertuigen
een gift van de Nationale Postcode Loterij biedt de Dierenbescherming de mogelijkheid om 30 volledig elektrische dierentransporters aan te schaffen. Er is bovendien een infrastructuur – bestaande uit 624 zonnepanelen, 27 reguliere laadpunten en 3 snelladers – gerealiseerd waardoor het volledige elektrische wagenpark op zonne-energie en groene stroom rijdt.


 

35 elektrische auto’s voor Rotterdamse containeroverslag
APM Terminals neemt 35 elektrische auto’s in gebruik die middels windenergie op groene stroom rijden. De Nissans zijn bedoeld voor de medewerkers op de kade en op kantoor, die ermee over het 86 hectare grote terrein op Maasvlakte 2 rijden.

De nieuwe bestelwagens voor het Aanvullend Openbaar Vervoer (copyright: Nissan)
De elektrische bezorgwagen van supermarkt Picnic (copyright: Picnic)
Een elektrische bestelwagen van TNT (copyright: TNT Nissan)

Bestelwagens

100 bestelbussen voor openbaar vervoer Amsterdam
Vervoersbedrijf Connexxion neemt voor het Aanvullend Openbaar Vervoer (AOV) in Amsterdam 100 elektrische bestelbussen in gebruik.
 

Picnic ruilt supermarktwinkels in voor elektrische busjes
De online supermarkt Picnic is in Amersfoort en Leusden gestart met het bezorgen van boodschappen met 25 elektrische bestelwagens. Inmiddels liggen uitbreidingen naar Utrecht en Almere in het verschiet. De elektrische bestelwagens worden in Lochem door het bedrijf zelf gebouwd.

 

TNT bezorgt elektrisch in Amsterdam en Rotterdam
Postbedrijf TNT is in de binnensteden van Amsterdam en Rotterdam gestart met het bezorgen van pakketjes met 7 elektrische bestelwagens. Om het elektrisch transport mogelijk te maken, heeft TNT ontheffing van de gemeenten op parkeerverboden en hebben de elektrische bestelwagens toegang tot gebieden die normaal afgesloten zijn voor verkeer.

 

Ook gebeurd in 2015 rond elektrische bussen

 • Concessies voor elektrisch busvervoer mogen in Nederland sinds 2015 langer duren (12 tot 15 jaar) dan reguliere concessies (8 tot 10 jaar), deze aanpassing is getoetst bij de Europese Commissie en akkoord bevonden.
 • VDL Bus & Coach heeft een wereldprimeur met de elektrisch gelade bus Citea SLFA Electric van 18,1 meter lengte; 8 stuks zijn al geëxporteerd naar Keulen.
De BYD-bussen op de verzamelplaats van Schiphol (copyright: BYD)

Bussen

35 elektrische bussen op Schiphol
Amsterdam Airport Schiphol heeft 35 elektrische bussen in gebruik genomen voor het vervoer van reizigers van vliegtuigen naar de gate. De bussen worden geladen met zonnestroom. Iedere bus heeft op de luchthaven een eigen laadpaal, wat Schiphol tot de grootste oplaadlocatie voor elektrische bussen van Europa maakt.


 

40 elektrische bussen leveren voor Zuidoost-Brabant
VDL Bus & Coach is in Nederland gestart met de bouw van 40 elektrische bussen voor de concessie in Zuidoost-Brabant die uitgevoerd wordt door Hermes. Het is onderdeel van Brabants ambitie om in de periode 2016-2025 een overgang te realiseren naar volledig zero-emissie openbaar vervoer. Het busvervoer in Eindhoven moet daarbij in 2020 al volledig elektrisch zijn.

Ook gebeurd in 2015 rond elektrische vrachtwagens

 • Cargohopper Amsterdam heeft de magische grens van 1 miljoen elektrisch bezorgde pakketjes bereikt en wil zijn vloot uitbreiden met 2 elektrische voertuigen.
 • In opdracht Van Boonstra Transport bouwt het Veenendaalse Ginaf een elektrische trekker met een maximaal terreingewicht van 44 ton voor inzet in de binnenstad van Groningen.
Een elektrische vrachtwagen van Lidl in Amsterdam (copyright: EMOSS)
De bezegeling van de levering van de inzet van extra elektrische vrachtwagens (copyright: Nissan)
De eerste New Cool-trailer (copyright: Coenen Boxmeer)

Vrachtwagens

Lidl start pilot in Amsterdam
Lidl is in de hoofdstad een proef gestart waarbij winkels worden bevoorraad door een volledig elektrische vrachtwagen. Lidl wil in 2025 binnen de ring van Amsterdam alle filialen volledig uitstootvrij bevoorraden.
 

Simon Loos en Heineken breiden uit naar 7 elektrische vrachtwagens
Na een succesvolle pilot hebben Simon Loos en Heineken besloten de elektrische vrachtwagenvloot uit te breiden van 1 naar 7 exemplaren. De elektrische trucks worden gebouwd in Nederland en ingezet voor de horecadistributie in de binnenstad van Amsterdam. Heineken wil de leveranties in de binnensteden van de Randstad vanaf 2020 met nul uitstoot kunnen uitvoeren.


 

Eerste New Cool-trailer op zonne-energie met e-koelmotor
Transportbedrijf Coenen Boxmeer heeft de eerste New Cool koeltrailer in gebruik genomen. De koeltrailer met elektromotor is ontwikkeld door Twan Heetkamp Trailers in samenwerking met een vijftal Nederlandse partners. De trailer heeft alleen een elektromotor waarvoor de energie wordt geleverd door teruggewonnen remenergie en zonnepanelen op het dak van de trailer.

Ook gebeurd in 2015 rond light electric vehicles

 • In de maand juli is in Nederland de 30.000ste elektrische brom-/snorfiets geregistreerd.
 • Koning Willem-Alexander heeft in september de officiële opening verricht van het nieuwe Gazelle Innovation & Production Center in Dieren waar elektrische fietsen worden ontworpen en geproduceerd.
De ingebruikname van elektrische scooters door de gemeente Leiden (copyright: RR Mobility)
Pieter van Vollenhoven in een elektrische transporter van Frisian Motors (copyright: Frisian Motors)

Ook gebeurd in 2015 rond laadinfrastructuur

 • Eneco-start-up Jedlix lanceert een speciale app voor het slimladen van elektrische auto’s.
 • Het Utrechtse Lombok heeft het eerste Vehicle2Grid-energieopslagsysteem van Europa: het opslagsysteem voor zonne-energie laadt en ontlaadt elektrische auto’s zodat woningen stroom krijgen als de vraag groot is.
 • Fastned opende eind 2015 haar 49e snellaadstation langs de Nederlandse snelwegen, in januari 2016 volgt in de provincie Zeeland het 50e snellaadstation.

Light electric vehicles

Leiden neemt 20 e-scooters in gebruik
De gemeente Leiden heeft 20 elektrische scooters in gebruik genomen. De scooters vervangen niet alleen conventionele scooters, maar ook diverse brandstofauto’s. De tweewielers worden ingezet voor handhaving en toezicht.
 

Utrechtse bedrijven nemen in binnenstad 200 e-scooters in gebruik
125 Utrechtse bedrijven hebben 200 elektrische scooters in gebruik genomen. De bedrijven zijn onder meer actief in makelaardij, vastgoedbeheer, detailhandel, schoonmaakdiensten en thuiszorg.
 

Friese fabriek produceert 200ste elektrische transporter
Frisian Motors heeft met haar productie van elektrische transporters Leffert FM-50 de grens van 200 doorbroken. Het voertuig wordt in Bakkeveen gemaakt en onder meer geëxporteerd naar België, Duitsland, Roemenië, Tsjechië en Costa Rica.

Laadpunten voor elektrische auto’s bij IKEA Barendrecht (copyright: IKEA)
Het eerste snellaadpunt voor rondvaartboten wordt op zijn plaats gehesen (copyright: Blue Boat Company)

Laadinfrastructuur

The New Motion, Comfort Partners en BAM plaatsen 5.000 nieuwe laadpunten
Een consortium bestaande uit The New Motion, Comfort Partners en BAM is gestart met het plaatsen van 5.000 extra laadpunten door heel Nederland. De partijen trachten via strategische samenwerking kennis te delen en te innoveren.
 

Laadpunten bij alle Nederlandse IKEA’s
IKEA Nederland installeert laadpunten voor elektrische auto’s bij al haar Nederlandse vestigingen. Zwolle en Utrecht zijn de eerste vestigingen die ieder 4 laadpunten in gebruik hebben genomen. De laadpunten worden geplaatst in samenwerking met The New Motion.
 

Eerste snellader voor elektrische rondvaartboten
Allego, Heliox en Blue Boat Company hebben de eerste snellader in Nederland voor elektrische rondvaartboten ontwikkeld, gebouwd en in gebruik genomen. De snellader is geplaatst op de Stadhouderskade te Amsterdam. De hoofdstad wil dat alle rondvaartboten in uiterlijk 2025 emissievrij zijn.