De werkgelegenheid van de sector elektrisch vervoer is in 2014 met 25% toegenomen ten opzichte van het jaar ervoor. Dat is de voornaamste conclusie van de rapportage ‘Verzilvering Verdienpotentieel Elektrisch Vervoer’ van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).

Het aantal voltijdbanen (FTE’s) is gestegen tot 3.200. De bruto toegevoegde waarde van de sector is € 260 miljoen. Met name op het gebied van nieuwbouw van maatwerkvoertuigen, laadinfrastructuur en smart grids vindt veel ontwikkeling plaats. Bedrijven in de elektrisch vervoer (EV-)sector waren daarbij in 2014 goed voor € 820 miljoen aan productie.

Minister Henk Kamp met Tesla-oprichter Elon Musk in de nieuwe fabriek te Tilburg (copyright: Provincie Brabant/Erik van der Burgt)

Nederland als vestigingslocatie

 • Tweede Teslafabriek voor Tilburg
  Tesla heeft in Tilburg een tweede fabriek gebouwd voor de afbouw van zijn elektrische auto’s voor de Europese markt. In Tilburg worden de auto’s onder meer voorzien van de aandrijving en het batterijpakket. Met de tweede assemblagefabriek verdubbelt Tesla de productiecapaciteit van 225 naar 450 auto’s per week.
Een accuwisselstation van Gogoro (copyright: Gogoro)
 • Motorscooter Gogoro naar Amsterdam
  Gogoro, leverancier van elektrische motorscooters, heeft aangekondigd in de eerste helft van 2016 zijn product in Amsterdam te lanceren. Hierbij gaat het bedrijf speciale wisselstations voor de verwisselbare accu’s realiseren bij tankstations, speelgoedwinkels en restaurants. Bovendien wordt in Amsterdam een zogenaamde Experience Boutique geopend waar geïnteresseerden de Gogoro Smartscooter kunnen uitproberen.
   
 • BYD breidt Europees hoofdkantoor Rotterdam uit
  BYD heeft het aantal medewerkers voor haar Europese hoofdkantoor in Rotterdam in twee jaar tijd verdubbeld van 25 naar 50. Om de toekomstige groei te faciliteren wil het bedrijf in 2016 verhuizen naar een nieuwe locatie. Een aanvullende investering in een werkplaats is aangekondigd.

Nederland als exportland

 • Nederlandse laadpalen in Berlijn
  The New Motion, Allego en Alliander AG– de Duitse tak van het gelijknamige Nederlandse netwerkbedrijf – hebben een concessie verworven voor het plaatsen en beheren (tot 2020) van 220 (snel)laadpalen in Berlijn. In september 2016 zal het bestuur van Berlijn samen met het consortium de mogelijkheden bespreken voor verdere uitbreiding van de infrastructuur.
   
 • Drie nieuwe Partners for International Business programma’s
  Groene groei voor de BV Nederland via elektrisch vervoer. Het is de basisgedachte van Partners for International Business (PIB) in het domein van elektrische mobiliteit. In 2015 zijn er 3 PIB’s van start gegaan: ‘E-Mobility von Amsterdam nach Berlin’, ‘E-Mobility Zuid- en West-Duitsland’ en ‘Supercharging India’. Circa 20 Nederlandse bedrijven en organisaties hebben zich aan de 3 nieuwe PIB’s verbonden. Hierbij wordt onder meer gestreefd naar de export van diensten en producten rond laadinfrastructuur, mobiliteitsconcepten, bussen en andere technologie van elektrisch vervoer.
Onthulling van de eerste Nederlandse laadpaal in Berlijn door lokale vertegenwoordigers en het consortium van Allego, The New Motion en Alliander AG.
De elektrische bus van VDL in Münster (copyright: Stadtwerke Münster)
 • Nederlandse bussen met pantograaf voor Münster
  VDL Bus & Coach heeft 5 Citea’s Electric, voorzien van een pantograaf, aan Stadtwerke Münster geleverd. Deze gerobotiseerde arm, die tevoorschijn komt uit het dak van een bushokje, maakt automatisch contact met het laadsysteem van de bus. Daarnaast bevinden zich bij de eindpunten van de lijn snellaadstations, evenals in het busdepot.
De snellaadpaal voor bussen van Heliox (copyright: Heliox)
 • Heliox exporteert snellaadsysteem naar Zweden
  Heliox heeft haar snellaadsysteem Combined Charging System (CCS) 700V voor elektrische bussen via VDL Bus & Coach geleverd aan de Zweedse vervoerder Byberg & Nordin. Het is de eerste elektrische bus die voldoet aan de Europese CCS-standaard.
   
 • Proov IPT levert inductief laadsysteem aan Londen
  In het kader van het Europese innovatieproject ZeUS heeft Proov IPT haar inductieve laadsysteem geleverd aan Londen. Het bedrijf gebruikt voor het laden een stekkerdoossysteem met inductieplaten in de grond en in de bus. Door het magnetische veld dat ontstaat als de bus even stilstaat, laadt de accu op.