Dankzij elektrische machines en een efficiënte werkwijze voert Van Wijk Groep met zo min mogelijk energieverbruik en uitstoot werkzaamheden in de Grond-, Weg- en Waterbouw uit. Lars van Wijk vertelt: “Je moet even een andere gedachtegang ontwikkelen, maar zodra je die eenmaal te pakken hebt is duurzaam werken enorm leuk.” Voor het investeren in duurzaam ondernemen maakten ze gebruik van de Energie-investeringsaftrek (EIA).

Vorig jaar zorgde een aanbesteding van de gemeente Amsterdam voor een nieuwe uitdaging voor Van Wijk Groep. “Amsterdam heeft een enorme ambitie uitgesproken om de luchtkwaliteit te verbeteren,” vertelt Lars. “Wij hebben toen beloofd om de werkzaamheden volledig elektrisch uit te voeren, en uitstootvrij te werk te gaan.”

Mogelijkheden

Nog voordat Van Wijk Groep de opdracht had binnengehaald ging Lars in gesprek met fabrikanten en leveranciers om te ontdekken welke mogelijkheden er zijn voor de aanschaf van elektrische machines. Van de elektrische shovels die het bedrijf later zou aanschaffen, bestonden toen niet eens demo modellen. Lars vertelt: “Toen we de aanbesteding wonnen, moesten we onze belofte om de werkzaamheden volledig elektrisch uit te voeren waar gaan maken. Met de offerte hebben we echt onze nek uitgestoken, want volledig elektrisch werken was echt onbekend in de sector. Maar als niemand het probeert komen we niet verder. De elektrische shovels die we bij dit project gebruiken schaften we aan met behulp van de EIA. We zetten als bedrijf al langer in op duurzaamheid, de EIA stimuleert ons om die koers door te zetten.”

Slimmer werken

In het begin was Lars nog sceptisch, met name omdat de elektrische machines pas kort op de markt zijn. “Maar we zijn het gewoon gaan proberen. We hebben twee typen elektrische shovels besteld om te testen of we de werkzaamheden volledig elektrisch kunnen uitvoeren. Het bereik van de accu van de shovel zorgt voor uitdagingen. Je moet veel slimmer gaan werken, omdat je de shovel maar zes tot acht uur kunt gebruiken. Dus moet je de werkzaamheden zo indelen dat je eerst die shovel veel gebruikt en alles voorbereid, zodat je de rest van de dag zonder die machine kunt. Je kunt hem tenslotte niet even snel voltanken. Soms is dat nog lastig. Maar gelukkig is het personeel positief. Ze vinden het leuk om te pionieren. We halen veel energie uit deze manier van werken.”

De eerste stap

Voor Van Wijk Groep is dit nog maar de eerste stap. “We hebben de verduurzaming van het bedrijf ingeluid met het vervangen van auto’s en machines, en nu bouwen we een volledig duurzaam bedrijfspand. Inclusief zonnepanelen, warmtepomp en aardwarmte,” vertelt Lars. Er valt nog veel te leren, en soms lopen dingen anders dan verwacht. Lars: “Dat koppelen we altijd terug aan de fabrikant van de machines, zodat zij hun product ook kunnen verbeteren.”

Sector: transport

Sector: transport
TechniekenAantal EIA-aanvragenGemeld investeringsbedrag (x 1 miljoen euro)
Standairco4624,7
Technische voorzieningen voor energiebesparing bij bestaande transportmiddelen26517,6
Zijafscherming2622,4
Technische voorzieningen voor energiebesparing bij nieuwe transportmiddelen2009,6
Bandenspanning regelsysteem1331,8
Overige58870,1
Totaal1.910106,2
Brontabel als csv (373 bytes)