Na een succesvolle start in Harderwijk besloten Luc en Maesa Dielissen een tweede vestiging van hun restaurant Dikke Dirck te openen aan de Groenmarkt in Amersfoort. Voor de verduurzaming van het pand uit 1880 maakten ze gebruik van de Energie-investeringsaftrek (EIA). “Omdat het pand zo oud is, was er nooit echt nagedacht over energiebesparing.”  

Wie bij Dikke Dirck naar binnenloopt, loopt niet zomaar een restaurant in. Je dineert in de huiskamer van verzamelaar Dirck, die vol staat met bijzondere voorwerpen. Van de klok van de Amersfoortse Lieve Vrouwetoren tot een oude DAF-vrachtwagen, niets is te gek. Achter deze beleving schuilt een duurzaam restaurant. Luc: “Op het gebied van duurzaamheid hebben we tijdens de verbouwing niks laten liggen, maar dat is voor de bezoekers niet zichtbaar. Misschien kunnen we er in de toekomst een verhaal over schrijven. Over ‘Duurzame Dirck’ bijvoorbeeld.”

Energie besparen

In negen maanden tijd hebben Luc en Maesa het pand volledig verbouwd. “Er zat al wel dubbel glas in de ramen, maar verder hebben we bijna alles aangepast,” vertelt Luc. De keuken is voorzien van elektrische ovens en inductie kookplaten, en ook de klimaattechniek is milieubewust.

Duurzaamheid is Luc en Maesa met de paplepel ingegoten. De ouders van Luc investeren bijvoorbeeld in zonnepanelen en windmolens. “De opwarming van de aarde een stukje inperken door waar mogelijk energie te besparen vinden we belangrijk,” vertelt Luc. Luc en Maesa hebben dan ook flink geïnvesteerd om Dikke Dirck zo duurzaam mogelijk te maken. “Een investering die zich uiteindelijk terugbetaalt. Door nu te investeren in energiebesparende oplossingen kun je op de lange termijn geld besparen. Je moet dan wel ver vooruit kijken, maar uiteindelijk verbruiken de goedkoopste apparaten de meeste energie,” zegt Luc.

Volledig ontzorgd

De verbouwing was een uitdagende klus voor Luc en Maesa. “Juist daarom was het zo fijn dat we een partij in de hand konden nemen die de subsidieaanvraag bijna volledig voor ons regelde,” vertelt Luc. “Bij zo’n groot project moet je ook wel taken verdelen en keuzes maken. Samen kom je uiteindelijk verder.”

Wat Luc betreft liggen er voor de horeca nog veel kansen om te verduurzamen. Zijn tip voor andere ondernemers die de EIA willen aanvragen? “Laat je goed adviseren, en neem een goede partij in de hand die je kan ontzorgen. Een specialist weet altijd meer dan je zelf weet, en daardoor openen ook weer deuren naar meer mogelijkheden.”

Sector: gebouwde omgeving

Sector: gebouwde omgeving
TechniekenAantal EIA-aanvragenGemeld investeringsbedrag (x 1 miljoen euro)
LED-verlichtingssysteem4.45870,5
Warmtepomp (lucht gerelateerd)1.54848,8
Isolatie voor bestaande constructies98522,1
Systeem voor benutting van afvalwarmte509153,6
Debietregeling ventilator50010,5
Overige*2.875251,6
Totaal10.875557,1

*De relatief hoge post ‘overige’ in de kolom ‘aantal EIA-aanvragen’ is een optelling van de meldingen in 38 verschillende codes.

Brontabel als csv (335 bytes)