Ecoracks stapt in immersed computing

Datacenters verbruiken veel energie voor koeling van de servers. Ecoracks uit Eindhoven heeft een alternatief gevonden voor de grote ventilatoren en luchtkoeling. Met een datacenter dat is ondergedompeld in vloeistof pakt het bedrijf het radicaal anders aan. Een eerste proefopstelling laat veelbelovende resultaten zien.

“Eigenlijk is het concept van immersed computing verbijsterend eenvoudig”

“Eigenlijk is het concept van immersed computing verbijsterend eenvoudig”, vertelt CTO Jan Willem Withagen van Ecoracks. De servers zijn ondergedompeld in een zogenoemde diëlektrische olie, Een niet-geleidende vloeistof die warmte heel efficiënt afvoert. “Bij traditionele datacenters is koeling een kostenpost van 30%. Dat bedrag verwachten we helemaal te kunnen besparen. Dat is niet alleen duurzaam, maar ook een keiharde economische prikkel.”

Ecoracks

Groene ambitie

Ecoracks richt zich primair op klanten in de regio Eindhoven. Het bedrijf is gespecialiseerd in colocatie, waarbij klanten hun eigen servers in het datacenter kunnen plaatsen. Ook biedt Ecoracks clouddiensten. “De markt is in ontwikkeling en we hebben duidelijke groeiambities”, zegt Withagen. “Maar we hebben ook een groene ambitie. Met immersed computing kunnen we ons profileren als duurzame en innovatieve speler.”

Proefopstelling

In december 2017 heeft Ecoracks samen met leverancier Asperitas een proefopstelling in twee delen ingericht. Een deel is gericht op de klassieke datacenterapplicaties. Met een ander deel richt het bedrijf zich op activiteiten die veel rekenkracht vragen. “Het grote voordeel van immersed computing is dat we op deze manier veel rekenkracht heel compact bij elkaar kunnen zetten”, vertelt Withagen.

Verandering

Gevoelsmatig lijkt het onderdompelen van hardware in een vloeistof iets wat je vooral niet moet doen. Maar conventionele hardware is daarvoor prima geschikt. De gebruikte olie geleidt geen elektriciteit, waardoor er geen kortsluiting kan ontstaan. “Zolang er geen bewegende delen zijn, kan het”, vertelt Withagen. “De grootste verandering zit hem in de werkprocessen. Als er een hardwareprobleem is, moet je de server met een kleine kraan uit het oliebad tillen. Dat is iets waar je als datacenterbeheerder overheen moet kunnen stappen. Er is in deze branche nogal wat weerstand tegen vernieuwing. Concepten als dit stuiten daardoor wel eens op koudwatervrees.”

Ecoracks

“De EIA heeft ons gestimuleerd die stap sneller te zetten”

Goedkoper

“Ecoracks is voor de aanschaf van het Asperitas-systeem ondersteund vanuit de EIA-regeling. De overheid ziet in het concept een kans om de datacenterbranche te verduurzamen en heeft de techniek sinds 2017 opgenomen op de Energielijst. “Dit type datacenter is zowel in de aanschaf als tijdens de operationele fase goedkoper dan conventionele oplossingen. Het lag daarom al voor de hand dat wij ermee aan de slag zouden gaan”, vertelt Withagen. “De EIA-regeling heeft ons gestimuleerd die stap sneller te zetten.”

Eerste ervaringen

De eerste ervaringen met de proefopstelling stemmen Withagen tevreden. “Klanten kijken hun ogen uit en willen weten of ze het concept ook zelf kunnen toepassen. “Wijzelf leren ook heel veel op dit moment. Vooral over het inregelen van het energiebeheer. Je kunt alles van tevoren uitrekenen, maar in de praktijk valt het altijd net wat anders uit.”

Volgende stap

Ecoracks kijkt al vooruit naar de volgende verduurzamingsstap. “De grote uitdaging bij immersed computing is het hergebruik van de restwarmte. Als we straks een groot ondergedompeld datacentrum operationeel hebben, kunnen we een serieuze hoeveelheid warmte leveren. Daar liggen mogelijkheden die we samen met overheden en netbeheerders willen verkennen.”