Esthetiek en duurzaamheid hand in hand bij renovatie kantoorpand Aalberts

In 2016 heeft Aalberts Bouw bv met gebruikmaking van de EIA geïnvesteerd in de verduurzaming van het 25 jaar oude kantoorpand in Loosdrecht. Na de renovatie beschikt het bouwbedrijf over een fris, energiek en vooral inspirerend kantoor voor medewerkers, klanten en leveranciers. Bovendien is met de investering een sprong gemaakt van energielabel D naar A.

“Nu hebben we een duurzaam pand waarin we op een eigentijdse manier met klanten en leveranciers kunnen samenwerken”

“Het was een beetje een rare situatie”, vertelt Chris van Baardewijk, vanuit Aalberts projectleider van de verbouwing van het eigen kantoorpand, dat zo’n 50 medewerkers een werkplek biedt: “We maken heel mooie dingen voor klanten, maar zelf zaten we er eigenlijk nogal gedateerd bij. Dat wilden we veranderen en een duurzamere huisvesting realiseren. Nu beschikken we over een pand waarin we op een eigentijdse manier met onze klanten en leveranciers kunnen samenwerken. Binnen de duurzaamheidsambitie is energiebesparing een heel belangrijk aandachtspunt geweest.”

Van label D naar A

Met een aantal adviseurs is gekeken naar manieren om het pand op een mooie wijze op een hoger labelniveau te krijgen. Van Baardewijk: “Met een groot aantal maatregelen hebben we de sprong gemaakt van label D naar A. Alle kozijnen zijn bijvoorbeeld vervangen en voorzien van drielaags beglazing (HR+++). De gevel die oorspronkelijk bestond uit metselwerk is nu goed geïsoleerd en gedeeltelijk voorzien van potdekselgevelbekleding, terwijl ook riet aan de gevel als bekleding is toegepast. Dat is niet alleen goed vanuit het oogpunt van isolatie, het is ook een leuke verwijzing naar het landschap en de directe omgeving van de Loosdrechtse Plassen. Esthetische aspecten en duurzaamheid gaan dus hand in hand.”

Aalberts
Chris van Baardewijk: “Met een groot aantal maatregelen hebben we de sprong gemaakt van label D naar A.”

Warmteterugwinning

Behalve isolatiemaatregelen aan dak en gevel zijn op het dak zonnepanelen geïnstalleerd. Daarnaast zijn de systemen voor verwarming, koeling en ventilatie zo ingericht en op elkaar afgestemd dat er zo min mogelijk energieverlies is. Bijvoorbeeld door het terugwinnen van warmte uit de ventilatielucht. En op het gebied van verlichting is gekozen voor energiezuinige armaturen.

Aalberts

“Het is relatief gemakkelijk om vroeg in het traject vast te stellen wat het te behalen voordeel is met de EIA”

Extra steun in de rug

Welke rol heeft de EIA gespeeld bij het maken van de plannen voor de verduurzaming? Laurens Visscher van Plus Projects heeft voor Aalberts het EIA-traject getrokken. Aalberts had al heel duidelijk een ambitieniveau bepaald en het ontwerp gemaakt. Vervolgens heb ik alle investeringen in kaart gebracht die in aanmerking kwamen voor EIA.” Het is overigens relatief gemakkelijk om vroeg in het traject met een redelijke mate van zekerheid vast te stellen wat het voordeel is dat je met EIA kunt behalen, zegt Visscher. “Het is een extra steun in de rug die helpt bij het maken van scherpere keuzes.”