Lamb Weston / Meijer

Besparen op water, energie, emissies en reststromen

Lamb Weston / Meijer is, samen met Lamb Weston, één van ’s werelds grootste aardappelverwerkende bedrijven. In november 2016 nam het bedrijf in Bergen op Zoom een nieuwe productielijn in gebruik. Gelijktijdig met deze investering werd de bestaande productielijn volledig gerenoveerd. Beide initiatieven dragen bij aan de ambitie om nog duurzamer en efficiënter te produceren.

Aalberts

Duurzame sprong van label D naar A

In 2016 heeft Aalberts Bouw bv met gebruikmaking van de EIA geïnvesteerd in de verduurzaming van het 25 jaar oude kantoorpand in Loosdrecht. Na de renovatie beschikt het bouwbedrijf over een fris, energiek en vooral inspirerend kantoor voor medewerkers, klanten en leveranciers. Bovendien is met de investering een sprong gemaakt van energielabel D naar A.

Alliander

Renovatie hoofdkantoor Alliander

Netwerkbedrijf Alliander werkt aan de energievoorziening van vandaag en morgen; een motto dat zeker ook op de renovatie van het hoofdkantoor van het netwerkbedrijf zelf van toepassing is. Bellevue – het hoofdkantoor van Alliander uit 1992 – voldeed niet meer aan de eisen van de huidige tijd en is ingrijpend en duurzaam gerenoveerd. “We wilden zowel op het gebied van de energieprestatie van het pand als op het gebied van circulariteit flinke stappen zetten. Dat is gelukt: het is een echte inspiratielocatie geworden.”

Koppert Cress

Koppert Cress wil overal koploper in zijn

In 2002 startte Koppert Cress in Monster na een overname met de grootschalige kweek van een bijzonder product: cressen. Het bedrijf levert inmiddels aan 70.000 restaurants over de hele wereld. Directeur Rob Baan: ”We willen niet alleen gezond voedsel kweken, maar dat ook nog eens op de beste en meest verantwoorde manier doen. We streven bijvoorbeeld naar volledige energieneutraliteit. Regelingen als EIA en MIA\Vamil helpen om dat mogelijk te maken.”

Parenco

Investeren in energiezuiniger papierproductie aantrekkelijker met EIA

Tot zo’n acht jaar geleden stond Parenco – met zijn papierfabriek aan de oever van Nederrijn in Renkum – vooral bekend als fabrikant van krantenpapier. Ingegeven door marktontwikkelingen veranderde dat in 2009. Van de twee papiermachines schakelde er één over op de productie van papier van hogere kwaliteit. De andere machine werd tijdelijk stopgezet. In 2015 werd besloten die machine om te bouwen en in te zetten voor de productie van papier voor golfkarton. Met de investering – ondersteund door EIA – is een bedrag gemoeid van € 100 miljoen.

De Waal

Forse rendementsverbetering mogelijk met Easyflow van De Waal

De Waal BV uit Werkendam is gespecialiseerd in de ontwikkeling en bouw van scheepsbesturingen. Het bedrijf – dat volgend jaar 80 jaar bestaat en altijd fors heeft geïnvesteerd in R&D – ontwikkelt onder meer schroefassen, roersystemen, stuurmachines en afdichtingen. In 2013 introduceerde De Waal het innovatieve roersysteem Easyflow voor binnenvaartschepen. Schepen halen daarmee een brandstofbesparing van zo’n 5 - 15%. Algemeen directeur van De Waal, Rolf Maliepaard: “Sinds de introductie hebben we er al zo’n 70 schepen mee uitgerust.”