KiesZon realiseert één van de grootste dakprojecten van Nederland

Metaalgroothandelaar ThyssenKrupp Materials Nederland heeft ambitieuze milieudoelstellingen. Voor de verwerking van staal, rvs en aluminium verbruikt de onderneming een ruime hoeveelheid elektriciteit. Omdat het bedrijf beschikt over vele vierkante meters dak, was het dan ook een logische keuze om de daken te voorzien van zonnepanelen om zo de milieudoelstellingen van de organisatie te behalen. Ze kozen voor een leaseconstructie met KiesZon. KiesZon maakte voor deze investering gebruik van fiscale aftrekmogelijkheden via EIA. 

Een auto leasen, daar kijkt niemand meer van op. Maar het leasen van een zonnestroomsysteem is wat minder alledaags. Toch gebeurt het al. Steeds meer overheden en bedrijven kloppen aan bij bedrijven als KiesZon voor het leasen van een zonnestroomsysteem. Vaak ontbreekt het namelijk aan specifieke kennis binnen een organisatie en liggen veelal de financiële rendementseisen van een onderneming hoger dan een zonnestroomsysteem hem kan bieden. 

YSS
Gideon Overwater: “Overheden en bedrijven kunnen bij ons een PV-systeem leasen.”

“Het energielabel van een gebouw stijgt met 1 of 2 niveaus”

Voordelen

Gideon Overwater, directeur van KiesZon: "Overheden en bedrijven kunnen bij ons een PV-systeem leasen. Wij ontwerpen het systeem, installeren het en regelen de financiering, het onderhoud en de exploitatie. Het is een totaalpakket. Organisaties leasen dit systeem voor een periode uiteenlopend van 6 tot 16 jaar met de optie om het na 16 jaar door KiesZon weer te laten verwijderen. Als ze willen, kunnen ze ook eigenaar worden in deze periode, wanneer ze besluiten om het zonnestroomsysteem te kopen. De klant bepaalt dus in feite zelf de looptijd. De kosten zijn niet hoger dan anders, bijvoorbeeld bij grijze stroom. Maar wat de klanten er wel mee bereiken, is dat het energielabel van hun gebouw met 1 of 2 niveaus stijgt. Bovendien kunnen ze veelal voor een duurzaam gebouw een gunstigere hypotheek krijgen. En als de klant toch nog eigenaar wil worden van het systeem, heeft het zonnestroomproject nog een levensduur van wel 15 tot 25 jaar."

YSS

Stroomproductie

Het Duitse industrieconcern ThyssenKrupp staat – zoals veel Duitse bedrijven – bekend om zijn vooruitstrevendheid op het gebied van duurzame energie. Zij vonden het idee van leasing goed passen bij hun bedrijfsfilosofie. Gideon Overwater: "Wij hebben met dit bedrijf een overeenkomst gesloten voor de twee vestigingen in Veghel en Zwijndrecht. Op de hoofdvestiging Veghel liggen nu 10.272 panelen op het dak, met een piekvermogen van 1.746.240 Wp. In Zwijndrecht liggen 3.200 panelen op het dak met een piekvermogen van 544.000 Wp. De verwachte stroomproductie is 2.175.000 kWh per jaar. Dit staat gelijk aan zo’n 1.200 kton CO2-besparing per jaar. Wij hebben gekozen voor dunne-film panelen. Deze panelen hebben geen last van het schaduwrisico, ze presteren al zodra het licht wordt en ze geven minder piekbelasting voor de bestaande transformatoren van het bedrijf."

“Met de EIA is de terugverdientijd aantrekkelijk geworden”

Welkome faciliteit

Voor deze investering maakte KiesZon gebruik van zowel de EIA als de SDE-regeling. Tegenwoordig kan dat niet meer tegelijk, maar de SDE-beschikking dateert nog uit 2013. KiesZon krijgt dus aan de ene kant voor iedere geproduceerde kilowattuur stroom ruim 10 cent netto subsidie en kan aan de andere kant een deel van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst, bovenop de gebruikelijke afschrijving. Gideon Overwater: "Jammer dat je geen gebruik meer kunt maken van beide regelingen voor één investering. Voor zonnestroom is de SDE het meest interessant, dus bij nieuwe investeringen kiezen we daarvoor. Maar de EIA was in dit geval een heel welkome faciliteit voor ons. Daarmee is de terugverdientijd aantrekkelijk geworden, iets wat zonder investeringsaftrek niet het geval was."