Geslaagde zoektocht Teijin Aramid naar milieuvriendelijk koelmiddel

Teijin Aramid is ’s werelds grootste aramideproducent. Bij de productie van de aramidevezel Twaron® in Emmen is koeling van groot belang. Voor de bestaande koelinstallaties moest naar een alternatief koelmiddel gezocht worden. Mede dankzij de EIA heeft Teijin gekozen voor een installatie die energiezuinig is.

Twaron is een kunstvezel die over bijzondere eigenschappen beschikt: zo is het zeer sterk, wel vijf keer sterker dan staal, en bestand tegen zeer hoge temperaturen, tot wel 450oC. Een ideaal product voor bijvoorbeeld kogelwerende vesten, ballistische toepassingen in Apache-helikopters, Formule I-banden, remvoeringen en pakkingen (asbestvervanger), en kabels bij boorplatforms. Teijin Aramid heeft voor de productie van Twaron twee fabrieken in Nederland. In Delfzijl wordt het polymeer PPTA (de grondstof) vervaardigd. Vervolgens wordt het PPTA in Emmen opgelost in geconcentreerd zwavelzuur, waarna het tot garen versponnen wordt of verwerkt tot Twaron-pulp.

Teijin Aramid
Richard Pooters: “We zijn naar alternatieven gaan zoeken, maar ook die bleken op de lijst te staan. Toen waren we genoodzaakt om iets heel nieuws te ontwikkelen en dat hebben we gevonden in kooldioxide (CO2) in combinatie met ammoniak (NH3).”

“Gekozen voor een grotere koeler die energiezuinig was”

Grotere, energiezuinige koeler

In 2015 heeft Teijin Aramid met steun van EIA geïnvesteerd in CO2-koelers voor de fabriek in Emmen. De bestaande koelinstallatie gebruikte R22 voor het koelproces, maar deze freonsoort staat sinds 2000 op de lijst met ‘verboden koudemiddelen’. De bestaande installaties mogen sinds 2015 niet meer bijgevuld worden met dit middel. Teijin Aramid zat dus met een probleem. Projectmanager Richard Pooters: “We zijn naar alternatieven gaan zoeken, maar ook die bleken op de lijst te staan. Toen waren we genoodzaakt om iets heel nieuws te ontwikkelen en dat hebben we gevonden in kooldioxide (CO2) in combinatie met ammoniak (NH3). Tijdens het project wees de uitvoerende partij Cofely ons op de EIA, want daarmee konden we een grotere koeler installeren die energiezuiniger was. We bleken inderdaad in aanmerking te komen voor EIA, mits we aan diverse aanvullende eisen konden voldoen. Begin 2016 is de nieuwe installatie op het dak gemonteerd en in gebruik genomen.”

Complicaties bij het installeren

Het installeren en inregelen van de nieuwe installatie leverde volgens Richard Pooters wel wat kleine complicaties op: “De grotere condensors vangen meer wind en zorgen bijvoorbeeld voor een zwaardere belasting van het dak. Dat zijn allemaal nieuwigheden die tijdens zo’n proces naar voren komen en waar leveranciers vaak nog niet mee te maken hebben gekregen.

“Alternatief koelmiddel gevonden voor koeling van Twaron”

Teijin Aramid

Noodzaak

Over de energiebesparing kan Richard Pooters nog niets zeggen, omdat de installatie pas in 2016 in gebruik is genomen. “Het was voor ons op de eerste plaats gewoon een noodzaak om een nieuwe installatie met een toegestaan koudemiddel te vinden. Het is een utility. Maar het is absoluut fijn dat we tegelijkertijd hebben kunnen zorgen voor een zo energiezuinig mogelijke installatie. Dankzij de EIA hebben we mooi een energiezuinig project kunnen realiseren. We hopen dat dit merkbaar bijdraagt aan het energieconvenant dat we hebben afgesloten.”