Ahold

Alle supermarkten over op LED

Ahold is het moederbedrijf van onder meer de Albert Heijn supermarkten, Bol.com, Etos, Gall & Gall en de Ahold Coffee Company. Het bedrijf investeert veel in energiebesparende apparatuur, vanuit haar bedrijfsfilosofie over duurzaamheid. In 2015 zijn daarom veel EIA-aanvragen ingediend voor energiebesparende maatregelen, met name in de supermarkten.

Teijin Aramid

Een energiezuinige CO2-koeler, mede dankzij EIA

Teijin Aramid is ’s werelds grootste aramideproducent. Bij de productie van de aramidevezel Twaron® in Emmen is koeling van groot belang. Voor de bestaande koelinstallaties moest naar een alternatief koelmiddel gezocht worden. Mede dankzij de EIA heeft Teijin gekozen voor een installatie die energiezuinig is.

MDV

Platvisvloot gooit het roer radicaal om

Het Masterplan Duurzame Visserij (MDV) heeft een experimenteel vissersschip gebouwd waarin drie jaar lang allerlei innovaties worden uitgetest, bijvoorbeeld in de uitvoering van de motoren en de vistechnieken. Het nieuwe schip heeft een energieverbruik per gevangen eenheid vis dat bijna 20% is van het gemiddelde van de oude generatie platvisschepen. De eerste resultaten overtreffen de stoutste verwachtingen.

Sparkling projects

EIA moet de lat ieder jaar hoger leggen

Sparkling Projects is een ontwikkelingsbureau dat gespecialiseerd is in bio-energieprojecten en industriële koel- en verwarmingssystemen.

YSS

Leasen van een eigen zonnestroomsysteem

Metaalgroothandelaar ThyssenKrupp Materials Nederland heeft ambitieuze milieudoelstellingen. Voor de verwerking van staal, rvs en aluminium verbruikt de onderneming een ruime hoeveelheid elektriciteit. Omdat het bedrijf beschikt over vele vierkante meters dak, was het dan ook een logische keuze om de daken te voorzien van zonnepanelen om zo de milieudoelstellingen van de organisatie te behalen. Ze kozen voor een leaseconstructie met KiesZon. KiesZon maakte voor deze investering gebruik van fiscale aftrekmogelijkheden via EIA. 

Forse energiebesparing bij nieuwe koolmonoxidefabriek

Air Liquide heeft in 2015 met steun van EIA geïnvesteerd in een tweede koolmonoxidefabriek in de haven van Rotterdam. De productiecapaciteit voor koolmonoxide in het Botlekgebied is hiermee verdubbeld. De nieuwe fabriek gebruikt fors minder energie dan de oude en heeft een veel lagere luchtemissie. Bovendien zorgt hij voor een grotere betrouwbaarheid van de levering aan de klanten.