Sparkling Projects helpt energie te besparen

Sparkling Projects is een ontwikkelingsbureau dat gespecialiseerd is in bio-energieprojecten en industriële koel- en verwarmingssystemen.

Steven Lobregt legt uit wat Sparkling Projects doet: “Wij geven opdrachtgevers inzicht in de energiebesparingsmogelijkheden voor hun bedrijf of organisatie. Met name bij industriële koelinstallaties valt veel winst te behalen, want koeling slokt zo’n 10 tot 15% van het energieverbruik in de industrie op. Wij geven technisch advies over zuinige en milieuvriendelijke installaties aan zowel de perenboer en de haringvisser als de grote koffiebrander. We helpen de ondernemers ook bij het aanvragen van subsidies. Met behulp van EIA kun je omgerekend toch zo’n 14% fiscaal voordeel op je investering krijgen. Dat maakt de meerinvestering betaalbaar. Vaak hebben bedrijven wel kennis van processen – daar zijn ze goed in – maar niet van het energiegebruik van de koeling. Wij zorgen dat de machinekamer een stuk energiezuiniger is. Dan is de investering wel hoger, maar bespaar je wel 10 tot 15% op je energierekening.”

Sparkling projects
Steven Lobregt: “Wij geven opdrachtgevers inzicht in de energiebesparingsmogelijkheden voor hun bedrijf of organisatie.”

“Voor elke investering die je energielabel verbetert, kun je EIA aanvragen”

Welke kansen voor bedrijven zien jullie?

“In het Energieakkoord staat dat bedrijven elk jaar 2 à 3% energie gaan besparen. Ook gebouwen. Dan zeggen wij: voor elke investering die je energielabel verbetert, kun je EIA aanvragen. Als je van bijvoorbeeld energielabel G naar A gaat, betaalt de EIA 14% van die renovatiekosten. Dat is echt een heel grote aftrekpost. Daarmee ‘verdien’ je meer dan door naar de allerlaagste offerte te kijken. Door een goede investering wordt je vastgoed meer waard, zijn je exploitatiekosten lager en krijg je een beter binnenklimaat. Daarmee is de EIA een goede stimulans voor bijvoorbeeld vastgoedeigenaren.”

Hoe groot is het besparingspotentieel van je klanten?

“Bij renovatieprojecten kun je vooral veel op gas besparen. Zelfs een pand gasloos maken is mogelijk. Maar je moet het wel op een natuurlijk moment doen, bijvoorbeeld als je een nieuwe machine aanschaft of gaat renoveren. Anders is de terugverdientijd te lang en het gedoe te groot. Het gaat overigens niet alleen om de terugverdientijd. Gasloos is vaak ook minder keuringen, minder onderhoud, minder storingen. Dat moet je allemaal meetellen.”

“EIA maakt de meerinvestering in duurzame technieken betaalbaar”

Sparkling projects

Welke veranderingen verwacht je in de toegepaste technieken?

“Ik verwacht dat bedrijven meer gaan doen aan energieopslag, want de energieprijzen zullen erg gaan schommelen. Dus moeten ze nadenken hoe ze slim kunnen bufferen. De EIA helpt bij investeringen in besturingstechnieken en energiebuffers. Dat gaat de komende jaren een hoge vlucht nemen.”

Wat doet RVO.nl goed?

“De ingenieurs van RVO zijn deskundig en denken goed mee. Als we een vraag hebben en we leggen die voor aan RVO, krijgen we vaak binnen twee dagen een reactie. Wel is het belangrijk dat RVO de Energielijst jaarlijks opschoont, want het gaat echt om energiebesparing en niet om het fiscaal bevoordelen van investeringen. De EIA werkt alleen als het stuurt op vernieuwingen en bijvoorbeeld gasgestookte apparatuur van de lijst haalt. Anders hou je innovatie tegen. Nieuwe technieken zijn fors zuiniger, maar in aanvang duurder. Als de overheid met de Energielijst de lat elk jaar hoger legt, werkt dat als sturingsmiddel.”