Investering niet op EIA-lijst, maar toch aftrekbaar

Het binnenvaartschip Nadorias liet in september 2014 een op maat gemaakte hybride aandrijving plaatsen. Deze investering stond niet op de lijst voor de Energie Investeringsaftrek, maar bleek via de generieke noemer toch fiscaal aftrekbaar. “Een mooie meevaller”, aldus eigenaar Bas van der Meer.

De opdrachtgevers vragen steeds vaker om groener vervoer.

"Met EIA verdienen we 10% van de investering terug."

Dieselmotoren zijn vervuilend, en dat geldt zeker voor de scheepsvarianten. Omdat zijn opdrachtgevers steeds vaker vragen om ‘groener’ vervoer van hun vracht, vond Van der Meer het tijd om actie te ondernemen. Hij liet op maat een elektromotor en generatoren in de Nadorias plaatsen, waarmee een hybride aandrijving ontstond. “Het heeft veel voordelen. Er is minder uitstoot, ons brandstofverbruik daalt en deze aandrijving vergt minder onderhoud.”

Bas van der Meer: "Hybride aandrijving heeft veel voordelen. Er is minder uitstoot, ons brandstofverbruik daalt en deze aandrijving vergt minder onderhoud.”

Het goede doel

Als (voorlopig) enige binnenvaartschip in Nederland zakt de Nadorias straks gedurende 95% van de tijd op stroom de rivieren en kanalen af. “We worden daar als eerste voor gecertificeerd”, weet Van der Meer. Hoe wist hij eigenlijk dat hij voor zijn investering van EIA gebruik kon maken, terwijl deze niet op de lijst stond? “Mijn financieel adviseur wist van deze regeling af (melden met een generieke code). Hij dacht: het staat niet op de lijst, maar het dient wel het energiebesparende doel. Vervolgens is hij de procedure ingegaan. Met succes.”

Overleg met RVO.nl

Groen licht kreeg Van der Meer in goed overleg met RVO.nl. Een medewerker kwam langs om te kijken. “Dat werkt drempelverlagend”, aldus Van der Meer. “Ik ben blij dat we door dat goede contact tot de conclusie kwamen dat ik van de aftrek gebruik kon maken. We verdienen er toch 10% van de investering mee terug. Dat is een mooie meevaller. Ik zie het als een beloning voor het ondernemerschap.”