Warmtepompen voor Tuinbouwcluster Bergschenhoek

Mede dankzij de Energie Investeringsaftrek (EIA) beschikken de 5 bedrijven uit het Tuinbouwcluster Bergschenhoek over nieuwe warmtepompen. Adviseur Arjan van der Spek over de voordelen van deze investering.

Arjan van der Spek: “We moeten met z’n allen zuiniger omspringen met energiebronnen. Dan is het heel goed als de overheid dat stimuleert met regelingen zoals EIA.”

Het Tuinbouwcluster bestaat uit 2 gerberakwekerijen, een bromeliakwekerij, een tomatenteler en een paprikakwekerij. De 5 bedrijven voeren een gezamenlijk energiebeheer, en laten zich daarbij adviseren door Arjan van der Spek van Enova. Hij legt uit wat de nieuwe warmtepompen doen. “Kort gezegd halen ze extra warmte uit de rookgassen van een warmtekrachtinstallatie. Met behulp van een warmtepomp wordt het water van ongeveer 35 naar 55 graden verwarmd. Dat gaat als warmtebron terug de kas in.”

EIA helpt om in een innovatieve techniek te stappen

Stimulans

De uiteindelijke winst is dat het Tuinbouwcluster dankzij de warmtepompen meer energie haalt uit een kuub gas dan voorheen. Hoe belangrijk is EIA geweest bij de investering in deze pompen? “Het helpt om in een innovatieve techniek te stappen”, aldus Van der Spek. “Omdat het nieuw is, weet je toch niet helemaal zeker dat het werkt zoals beloofd. Zo’n extra aftrek geeft net die stimulans om het toch te doen.”

Verantwoordelijkheid

De bedrijven uit het Tuinbouwcluster investeren in duurzaamheid omdat de tuinbouwsector als doelstelling heeft om het energieverbruik jaarlijks met 2,5% terug te brengen. Maar daarnaast, weet Van der Spek, is het ook een kwestie van maatschappelijke verantwoordelijkheid. “We moeten met z’n allen zuiniger omspringen met energiebronnen. Daar willen deze bedrijven hun bijdrage aan leveren. Dan is het natuurlijk heel goed als de overheid dat stimuleert met regelingen zoals EIA.”