Nieuwe thermocompressor bespaart energie

Kunststoffenfabrikant Trinseo zet stoom, dat voorheen werd afgeblazen, in voor de aandrijving van procesapparatuur. Het resultaat: een flinke besparing op de energierekening en minder CO2-uitstoot.

Dit kunststukje is mogelijk door de ontwikkeling van een thermocompressor. Deze installatie brengt stoom van 12 bar samen met stoom van 3 bar, waardoor de ideale druk van 5 bar ontstaat. “Dat is precies het juiste stoomniveau om bepaalde procesapparatuur aan te drijven”, aldus Adrie Overdulve van Trinseo.

Adrie Overdulve: "We hebben de thermocompressor nu ruim een jaar in gebruik. Het levert de energiebesparing op die we verwacht hadden.”

Precies het juiste stoomniveau om bepaalde procesapparatuur aan te drijven

Naar verwachting

De stoom van 3 bar wordt gebruikt om leidingen te verwarmen. In de zomer is daar minder behoefte aan, waardoor er stoom overblijft. “Die bliezen we tot voor kort af, de lucht in”, aldus Overdulve. “Dankzij de thermocompressor is dat niet meer nodig. We hebben hem nu ruim een jaar in gebruik, en het levert de energiebesparing op die we vooraf verwacht hadden.”

De thermocompressor brengt stoom van 12 bar samen met stoom van 3 bar, waardoor de ideale druk van 5 bar ontstaat.

Meervoudig EIA

Voor de realisatie van de thermocompressor deed Trinseo met succes een beroep op de Energie Investeringsaftrek (EIA). “Op het totaalbedrag was het niet veel", zegt Overdulve. "Maar dat neemt niet weg dat we heel blij zijn met EIA. We hebben in de afgelopen 5 jaar voor meerdere projecten een aanvraag ingediend. De samenwerking met de mensen van RVO.nl verloopt daarbij steeds prima. De contacten zijn open en goed. Daarom zullen we ook in de toekomst bij elke investering kijken of we van EIA gebruik kunnen maken.”