Aftrek voor meerdere energiezuinige investeringen

Textielservicebedrijf Moderna opereert vanuit een nieuwe locatie die in vrijwel alle opzichten duurzaam is. Voor diverse investeringen werd gebruik gemaakt van de Energie Investeringsaftrek (EIA).

“Daar gaat ons levenswerk”. Met die sombere gedachte in het hoofd, was technisch directeur Gert Stroeve er in de nacht van 9 oktober 2013 getuige van hoe de Moderna-fabriek van 100 bij 60 meter binnen 3 uur volledig afbrandde. Zoals het een ondernemer betaamt, stroopte hij met zijn 2 zwagers-mededirecteuren meteen daarna de mouwen op. De ambitie: opening van een nieuwe fabriek op 9 oktober 2014.

Gert Stroeve: “We vinden het belangrijk om zo verantwoord mogelijk met de planeet en de energiebronnen om te gaan."

"Met de besparingen op stroom, gas en water versterken we onze concurrentiepositie."

Stoomloos

En zo geschiedde. Na een enorme inspanning verrees in Hardenberg een jaar na de brand een spiksplinternieuwe faciliteit. Het gebouw valt niet alleen op door een fraaie vormgeving, maar ook door talloze investeringen in duurzaamheid. Zo wordt textiel hier stoomloos gereinigd, wat een gasreductie van 15-20% oplevert. Warm water wordt geproduceerd met behulp van 3.300 vacuümbuizen, die midden op het dak fungeren als zonneboiler.

Warm water wordt geproduceerd met behulp van 3.300 vacuümbuizen, die midden op het dak fungeren als zonneboiler.

LED met sensoren

Moderna maakte gebruik van EIA voor tal van energiebesparende investeringen, zoals diverse warmtewisselaars, LED-verlichting en een hogedruk ontwateringspers. Hoe belangrijk was EIA daarbij? “Heel belangrijk”, antwoordt Stroeve. “De investeringen waren hierdoor behalve productietechnisch ook fiscaal verantwoord. En we zijn een stap verder gegaan met de LED-verlichting. Sensoren meten continu hoeveel kunstlicht er nodig is, afhankelijk van het aanwezige daglicht. Dat scheelt de helft van de energiekosten op verlichting.”

Moderna reinigt textiel stoomloos. Dat levert een gasreductie op van 15-20%.

Planeet en profijt

Duurzaam produceren en ondernemen is voor Moderna een ‘way of life’. “We vinden het belangrijk om zo verantwoord mogelijk met de planeet en de energiebronnen om te gaan. Ook zien we dat veel klanten die kant op gaan. Daar willen wij niet bij achterblijven. Bovendien zijn de besparingen op stroom, gas en water natuurlijk zeer welkom. Die kunnen zich zelfs doorvertalen in lagere prijzen, waarmee we onze concurrentiepositie versterken.”